Plenković potvrdio: ‘Razmotrit će se uvođenje obaveznog cjepiva. Cijelo vrijeme smo govorili da je situacija ozbiljna!’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Cijelu srijedu u Vladi se raspravljalo o novim mjerama, no nitko iz Vlade nije htio reći koje mjere će se točno donijeti. Službeno je poznato tek da će biti najrestriktivnije do sad u ovom drugom valu. Premijer Andrej Plenković danas je potvrdio da će mjere trajati do Božića, te ukoliko bude potrebno, pojačavat će iste.

Na pitanja novinara o detaljima novih mjera, premijer ipak nije htio govoriti, već je rekao kako će se sve znati sutra.

Inače, na sjednici vijeća za nacionalnu sigurnost predsjednik Republike Zoran Milanović pokrenuo je pitanje o cijepljenju otvorivši raspravu o tome što će biti ako se mali broj cijepi i ako se građani neće htjeti cijepiti.

Ministar Božinović jučer je istaknuo kako se razmatra da se zakonski regulira to pitanje pa postoji mogućnost da cijepljenje protiv korona virusa bude obvezno, s čim Milanović nema problema. Plenković poručuje da će razmotriti kako će pristupiti temi cjepiva i obaveznog cijepljenja.

– Pitanje cijepljenja u internetsko doba dobiva razno razne dimenzije. U svakom slučaju, mislim da svatko tko razumno gleda na posljedice Covida globalno je spreman dati povjerenje stručnjacima, liječnicima, onima koji su tu da temeljem svojih znanja zaštite naše živote i zdravlje – istaknuo je naglasivši kako će Vlada osigurati dovoljno doza cjepiva, osobito za najranjivije skupine.

– Tu nema jednoznačnog odgovora – dodao je podsjetivši na situaciju od prije nekoliko godina kad su bile aktualne ospice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a dio roditelja je odbio cijepiti djecu.

– Neki roditelji nisu htjeli cijepiti djecu ni na ospice, sada imamo novi virus, koji je izrazito opasan. Bit će dosta onih koji će to preispitivati. U svakom slučaju razmatramo sve ono što je dobro i u interesu zdravlja – rekao je.

Na ponovno pitanje hoće li razmotriti u smjeru da cijepljenje bude obvezno, Plenković je istaknuo kako će razmotriti tu situaciju.

– Što se mene tiče, ja osobno nemam nikakvih problema s cjepivom. Isto tako shvaćam i pratim raspoloženje javnosti o toj temi, koje nije jednoznačno. To bi bila samo jedna od tema koja polarizira društvo, ne bi bila prva – poručio je.

Upitan kako to da se već ide s novim mjerama, a prošle su donijeli prije samo nekoliko dana, Plenković je naglasio kako su već tad poručili da će razmatrati odmah i uvođenje dodatnih mjera.

– Cijelo vrijeme smo govorili da je situacija ozbiljna – dodao je.


Komentari