Plenković o kupovini udjela u APIS-u: Ne radi se o nikakvom ‘dealu’ nego o odluci Vlade SDP-a

Bruno Konjevic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je odbacio oporbene prozivke da iza Vladine odluke o kupovini udjela u APIS-u zapravo stoji politička trgovina sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

 “Ne radi se o nikakvoj trgovini, nikakvom ‘dealu’, nego o odluci Vlade SDP-a. Riječ je o provedbi dogovora iz 2014. zbog objedinjavanja vlasništva”, rekao je Plenković u saborskoj raspravi o prijedlogu proračuna za 2020., citirajući pritom Odluku o pokretanju postupka kupnje poslovnog udjela u APIS-u, koja nosi datum 29. svibnja 2014. i potpis tadašnjeg premijera Zorana Milanovića.

 Premijer je tako odgovorio na prozivku Nikole Grmoje (Most) da je višak od 250 milijuna kuna, koji se pojavio zbog “promašene” brojke korisnika dječjeg doplatka, iskoristio za političku trgovinu s Milanom Bandićem.

 “Išli ste kupovati APIS, niste te novce iskoristili za demografske mjere, ulaganje u obrazovanje”, prozvao ga je Grmoja.

 Gordan Maras (SDP) tvrdi pak da premijer spominje odluke iz 2014. koje “nemaju nikakve veze”, te ga proziva da je našao novac za Bandića, ne i za prosvjetarske koeficijente.

 “Ne obmanjujte javnost, dali ste Bandiću 280 milijuna kuna da bi njegovi ljudi glasovali za vas, odnosno za proračun, a vi još godinu dana ostali u fotelji”, poručio je Maras premijeru.

 Oporba, poglavito Most, žestoko kritiziraju Vladinu gospodarsku politiku i proračun koji je ponudila za iduću godinu, a premijer te kritike odbacuje i ističe da je proračun dokaz stabilne i odgovorne Vladine politike.

Komentari