Plenković: ‘HDZ će donirati milijun kuna unesrećenima u potresu. Na 2021. gledam s nadom i optimizmom’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković predsjedao je 8. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

“Ustrojili smo upravljački odbor za provedbu konverzije kune u euro. Osnovano je i nekoliko koordinacijskih odbora, nositelji su HNB, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva i Ured predsjednika Vlade. Dogovoreno je da se Hrvatskom saboru predloži da se napravi rasprava o senzibiliziranju javnosti o uvođenju kune u euro”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je u Hrvatska u protekle dvije godine sve dobro napravila u tom pogledu.

Ciljni datum ostaje i dalje 1. siječnja 2023. za uvođenje eura, a neće biti naknade za pretvaranje kune u euro.

Plenković se osvrnuo i na doniranje za stradale u Sisačko-moslavačkoj županiji te napomenuo kako će HDZ donirati milijun kuna unesrećenima.

Govorio je i o saniranju kuća i zgrada na potresom oštećenom području.

“Veliki broj zgrada i kuća u središtu Petrinje dobit će oznaku ‘crveno’ tako da će se slijediti struka. Ako oni smatraju da je kuća u takvom stanju da ju treba srušiti tako će i biti jer je najvažnija sigurnost”, istaknuo je premijer.

Dodao je kako će se dogovoriti i o tome hoće li se proširiti Zakon o obnovi Zagreba i na Sisačko-moslavačku županiju ili će ići u izradu novog zakona. On smatra kako je postojeći zakon jako dobar i da ga treba proširiti na Sisačko-moslavačku županiju.

Na upit o tome što očekuje od 2021. rekao je kako je ova godina bila loša.

“Pokazali smo žilavost i pokušali riješiti da sve funkcionira. Na 2021. gledam s nadom i optimizmom i mislim da nam to treba. Dolazak cjepiva otvorio je novu stranicu protiv Covida-19. Kada imamo cjepivo, situacija izgleda drugačija. Posebno me ohrabruje je to da je odobreno cjepivo u Ujedinjenom Kraljevstvu jer smo mi naručili 2,7 milijuna doza baš toga cjepiva. U sljedećih nekoliko tjedana ako nam se odobri to cjepivo imat ćemo još cjepiva. Virus je sada najubojitiji.

Ako budemo disciplinirani i održimo pad trenda zaraze do 10. ožujka i dolaska proljeća kada se očekuje pad dinamike bolesti, 2021. ne bi trebala biti nalik na 2020. Gospodarski rast oko pet posto se očekuje, apsorpciju sredstava, zelenu i digitalnu tranziciju te pokretanje reforma i oporavka gospodarstva”, naglasio je Plenković.


Komentari