Pitate se zašto je toplinski val opasan i čemu tolika upozorenja? Evo odgovora

Pixabay

Kao što je već poznato, za danas je u Zagrebu izdano crveno upozorenje koje alarmira da se radi o vrlo opasnom vremenu. Štoviše, danas će na širem zagrebačkom području biti opasniije nego u bilo kojem drugom dijelu zemlje. Upravo zato izdana su mnoga upozorenja građanima u kojima ih se savjetuje da se posebno pripaze danas. Takva upozorenja izazvala su kod dijela javnosti negodovanje jer smatraju da je vrijeme uobičajeno za ljetno razdoblje te stoga i bezopasno.

Meteorologinja Tea Blažević pojasnila je za N1 gdje leži opasnost. Naime, opasnost za zdravlje predstavljaju tzv. tropske noći (noćne temperature koje su iznad 25°C) i cjelodnevna sparina uzrokovana visokim postotkom vlage u zraku.

Dakle, crveno upozorenje znači da je temperatura prešla onu kritičnu vrijednost, minimalnu (noću) i maksimalnu (danju), nakon čega se smatra da je povećana opasnost od smrti ljudi.

Pri tome treba spomenuti da temperatura koja može predstavljati rizik za stanovništvo nije jednaka u svim područjima, već se razlikuje ovisno o klimatskim prilikama u kojima ljudi žive. Istraživanje povezanosti između temperature zraka i smrtnosti, omogućilo je određivanje kritične temperature zraka za različite dijelove Hrvatske iznad koje se pojavljuje povećana opasnost od smrti, koja je potencirana u slučajevima kada ekstremna temperatura traje dulje vrijeme. Na temelju tih parametara izdano je i ovo upozorenje najvišeg stupnja za grad Zagreb.

Gore nego što se očekivalo! Na snazi najviši stupanj upozorenja: Zagrebu prijeti vrlo velika opasnost od vrućina


Komentari