Pitanje oko kojeg se u Zagrebu mjesecima lome koplja: ‘Svatko ima pravo i ne može mu se to zabraniti, ali…’

Molitva na Trgu bana Josipa Jelačića (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Na glavnom zagrebačkom trgu prve subote u mjesecu već od početka ove godine održava se muška molitva krunice za muški duhovni autoritet u obitelji i protiv pobačaja. Ubrzo nakon prve krunice istovremeno su se na Trgu počeli okupljati aktivisti suprotnih svjetonazorskih poruka. Ove subote Trg je zbog visokih tenzija osiguravala i specijalna policija.

Beba umrla u trbuhu, ali ju liječnici nisu izvadili: Dorota je umrla od sepse i otkazivanja organa

Dok su na jednoj strani Trga klečali i molili deseci muškaraca za predbračnu čistoću, protiv pobačaja i povratak muškog duhovnog autoriteta u obitelji, s druge su ih strane bubnjanjem lijevi aktivisti okupljeni u organizaciji udruge Domino, u performansu koji nazivaju ”Tiha misa”.

Tihoj misi ove glasnim razglasom ometala pridružila se i Ženska mreža Hrvatske uz poruku da odbijaju sve ideje mušakaraca-molitelja koji žele biti autoriteti ženama.

Već mjesecima se svake prve subote u mjesecu lome koplja i vode žestoke rasprava oko pitanja treba li zabraniti molitvu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, a što o tome misle naši su nam čitatelji otkrili na društvenim mrežama.

Mnogi su kratko i decidirano odgovori – da, no brojni si komentari koji kažu da zabrana ne vodi nikamo te da se imaju pravo moliti na javnom mjestu.

”Javna molitva je, između ostalog, iznošenje vlastitih uvjerenja i stavova. Ako to mogu činiti pripadnici svih drugih društvenih struja, poput LGBT zajednice, zašto ne bi mogli i katolici”, kaže jedna čitateljica.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

”Kome smetaju neka ih ne prate! To je jednom mjesečno i to ujutro! Ne kužim to jednoumlje. Sutra zabraniti krunicu, preksutra već nešto drugo. I tako to ide”, poručuje čitatelj dok jedna Zagrepčanka kaže da se molitvu treba zabraniti onda kada se zabrane štrajkovi na ulicama. ”Ulica je javni prostor”, dodala je.

”Tolerancija ide u svim smjerovima. Svatko ima pravo izraziti mišljenje. Mi u 21. stoljeću još uvijek moramo hodati za osnovna ljudska prava, a oni mole za svoje žene. Nek im veselja”, poručuje čitateljica.

”Mora se, čak i crkva ima obvezu vjernike vratiti u Božje hramove. No pitanje svih pitanja jest jesu li to uistinu vjernici izgubljeni u vremenu i prostoru ili izmanipulirana gomila kojoj je cilj tuđa patnja i nesreća, a ne spokoj i vlastita sreća”, postavila je pitanje Zagrepčanka.

‘NISI KRŠTENA!’ Tenzije na Trgu: Mirni prosvjed pokušali spriječiti molitelji, došlo je i do naguravanja

Brojni su građani podržali slobodu molitelja da se mole, no smatraju da glavni gradski trg ipak nije primjereno mjesto za to. ”Svatko ima pravo na svoje mišljenje i stavove i to se nikome ne može zabraniti. Ali, javni gradski trg nije mjesto za ovakve ‘predstave’ i javnog iskazivanja skupine istomišljenika. Tako da ovakve istupe treba zabraniti na javnim mjestima”, ”Vjernik sam. Molim u crkvi ili u tišini mog doma ili u sebi. Ne opterećujem druge, ne smetam im i ne namećem nikome ništa, za razliku od ovih performera.”, kažu.

”Ovo je protestno moljenje. Prema tome, dozvoliti jednom godišnje kao i svima drugima. Neka si odaberu neki dan i to bi bilo demokratski”, nadovezuje se svojim mišljenjem čitateljica.

Foto: Udruga Domino

”Treba zabraniti svaki performans koji zagovara umanjivanje nečijih prava”, kaže jedna Zagrepčanka dok se druga pita zašto bi se molitvu zabranilo. ”Ugrožavaju li oni možda nekog svojom molitvom”, pita se ona.

”Par metara dalje im je katedrala. Ne budu baš u centru pažnje, ali ako iskreno mole njima je svejedno”, predlaže Zagrepčanka.

Treba zabraniti ekstreme, smatra jedan Zagrepčanin. ”Onaj koji je vjernik moli u crkvi, kod kuće i ne treba tražiti pozornost od javnosti. Isto tako treba zabraniti ustaštvo, partizanluk, veličanje četništva, ukrajinsku, američku i rusku propagandu…” nabrojao je on.

”Svatko se ima pravo okupljati. To što ovo nije u redu je drugo, ali zabraniti bi značilo ne poštovati demokraciju”, zaključuje gospođa.


Komentari