Pitali ste se ostaje li stršljenov žalac u koži? Provjerite koji je točan odgovor!

screenshoot/yt

Nedavno smo objavili tekst o stršljenima, no u komentarima ste nam postavili nekoliko pitanja zbog čega se povela i raspava, a kako ništa ne bi ostalo nepoznanica, donosimo vam jasan odgovor.

Ostaje li žalac stršljena u koži?

Iako ne toliko često, žalac stršljena može ostati u koži, a pritom je jako bitno kako ćete ga izvaditi.

Ako je žalac ostao u koži, pokušajte ga istisnuti nožem za mazanje. Nemojte koristiti pincetu jer se njome najčešće samo otrov dodatno istisne u tijelo, a žalac ostane dublje u koži.

Ponoviti ćemo savjet pčelara od teksta prije, a koji navodi da se otok i bol koji nastaju zbog uboda pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu namočiti i prisloniti na mjesto uboda, držati jednu minutu, a zatim maknuti. To je potrebno učiniti odmah nakon uboda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrbež.

Kako biste spriječili širenje otrova u tijelo, ubodeni dio tijela držite povišeno u odnosu na trup.

Osim tog savjeta, mjesto uboda potrebno je odmah isprati čistom vodom i sapunom kako bi se izbjegao nastanak infekcije. Također, preporučuje se nanijeti sredstvo za dezinfekciju u obliku antiseptičkog spreja.

Kako bi se smanjila oteklina, preporučuje se na ranu stavljati hladne obloge svakih nekoliko sati, a mogu pomoći i esencijalna ulja metvice i lavande koja će ublažiti svrab i bol.

Za smirivanje upale i ublažavanje otekline, možete pokušati i korištenjem eteričnog ulja paprene metvice ili lavande, a može pomoći i mast od gaveza ili nevena.

Kod jakih uboda liječnik će prepisati antihistaminike i lokalne kortikosteroide koji se uzimaju za vrijeme trajanja otekline.

Grizu li stršljeni ljude jer su gladni?

Ne, stršljen ne grize uopće, pogotovo ne kako bi jeo ljude. On ubada i to najčešće više puta uzastopce, no postoje drugi insekti koji vas mogu ugristi. Dobra je vijest što u Hrvatskoj nema velik broj otrovnih kukaca, ali to ne znači da ne treba biti oprezan!

Pojasnili smo kako ove godine cijela priroda kasni. Godišnja doba su se malo pomaknula, a pčele, ose i stršljeni su gladni – gladni za svojom hranom, ne za ljudima.

Stršljeni love kukce, pa tako i pčele, najčešće pred samim ulazom u košnicu. Osim pred košnicom, love pčele i za vrijeme odlaska ili dolaska na pašu. Uhvaćenu pčelu odnose na obližnje drvo gdje joj iz mednog mjehura isišu nektar, a prsne mišiće sažvaču, pomiješaju sa slinom te ih tako pretvore u sluzavu kašu kojom hrane svoj pomladak.

Stršljeni love i noću, za punog mjeseca, ako su noći vedre. Radijus lova im je oko 1500 m od gnijezda. Postoji zabluda u pčelarskoj literaturi da se odrasli stršljeni hrane mesom kukaca, naročito pčela. To nije tako, zato jer odrasla jedinka stršljena nije u stanju probaviti krute proteine.

Odrasle jedinke hrane se sokovima drveta i sokovima koje isisaju iz raspucanog voća, te drugim slatkim tvarima koje nađu u prirodi.

Svoje ličinke hrane proteinima, najčešće dijelovima kukaca.

Upravo mirisi raspucanog voća i ostaci hrane koju ostavljamo ono su što privlači stršljene.

Iskusan pčelar savjetuje kako tretirati ubod stršljena: Nikada ne smijete napraviti ove dvije stvari!

Komentari