Petek: ‘Ljeto na Savi je bacanje novca, Bandić tretira Zagreb kao taoca za vlastite ambicije’

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) istaknuo je u srijedu da se na dnevnoj bazi iz proračuna Grada Zagreba za vanjske usluge odlijeva tri milijuna kuna, što je godišnje preko milijardu kuna.

Radi se o tome, ustvrdio je Petek, da je gradonačelnik Milan Bandić “uzeo Grad Zagreb kao taoca za svoje vlastite ambicije, možda i kupovinu vlastite slobode, a svakako za gradnju svojih političkih veza, za izgradnju svoje nepotističke-klijentelističke mreže pomoću koje ostaje na vlasti”.

“Time održava većinu u Gradskoj skupštini, pomaže također većini, premijeru Plenkoviću u Hrvatskom saboru i taj način funkcionira već dulje vrijeme u gradu Zagrebu, koristeći resurse grada kao da kaže ‘Zagreb – to sam ja'”, istaknuo je Petek. On je to rekao na konferenciji za novinare na Savskom nasipu kod pozornice “Ljeta na Savi”, što je, tvrdi, također primjer “bacanja novca”, jer se za 13 milijuna kuna mogao izgraditi vrtić.

Petek kaže da je konsterniran tim podacima do kojih je uspio doći kroz dvije godine rada, jer je tri milijuna kuna na dnevnoj bazi ogroman novac i veliki dio toga bi se mogao uštedjeti, na godišnjoj razini nekoliko stotina milijuna kuna.

Problematično je, dodao je, što će ostati iza Bandića u Zagrebu jer su neke stvari toliko devastirane da se više nikada neće moći popraviti, primjerice na području kulture, ekonomije i ekologije.

“Radi se o raznim ugovorima koje je utvrdila i državna revizija, ugovorima za vanjske usluge od strane Grada, Zagrebačkog holdinga i gradskih tvrtki koji se potpisuju za raznu nabavu ili za razne usluge koje bi mogle i trebale obavljati gradske tvrtke, podružnice Zagrebačkog holdinga i sam Grad”, ustvrdio je Petek.

Objasnio je da su to konkretno ugovori koji se odnose na održavanje ZET-ovih tramvaja i autobusa, najma vozila, održavanje javnih površina, uređenje cesta, upravljanje imovinom, poslove na odlagalištu otpada Jakuševec i općenito poslove s otpadom te nabavu IT sektora.

Petek je rekao i kako je primjer lošeg upravljanja gradskom imovinom, “zbog čega također imamo velike gubitke, ono što se dešava vezano za projekt ‘Manhattan’ ili ‘Grad u gradu’ gdje imamo potpunu netransparentnost i tajnovitost ugovora i dogovora, a radi se o upravljanju imovinom grada”.


Komentari