Pernar odbacio prijedlog pravobraniteljice: ‘Nema te sile koja će učiniti da se moje dijete cijepi’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Svaki osmi osuđenik za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta koji je pravomoćno osuđen prošle godine kažnjen je radom za opće dobro, a samo jednom osuđeniku izrečena je, uz pravomoćnu presudu, zabrana rada s djecom, prenosi Jutarnji.

Podaci su to zbog kojih je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević od Ministarstva pravosuđa zatražila značajne izmjene Kaznenog zakona glede pitanja seksualnog nasilja. Međutim, u prijedlogu se nalaze i drugi zahtjevi.

Konkretno, pravobraniteljica zahtijeva pet promjena: zabranu izricanja rada za opće dobro osuđenim seksualnim zlostavljačima djece, automatsko izricanje zabrane rada s djecom uz pravomoćnu presudu za seksualno zlostavljanje ili iskorištavanje djece, zaštitni nadzor nad osuđenicima nakon što napuste zatvor, gonjenje zbog spolnog uznemiravanja djece po službenoj dužnosti te uvrštavanje djela grubog zanemarivanja brige o djetetovu zdravlju, u što ubraja i necijepljenje.

Bošnjakoviću prijedlog ne izgleda loše

Prijedloge pravobraniteljice je komentirao i Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

“Nisam još vidio primjedbe pravobraniteljice, a na prvu mi ne izgleda loše to što predlaže. No, moram vidjeti sa stručnjacima u Ministarstvu koje mjere sud sada može izreći i treba li se što regulirati dodatno. Pravobraniteljica sigurno ima iskustva”, poručuje Bošnjaković.

Pernar: “Ona bi mene poslala u zatvor”

Saborski zastupnik i aktivist protiv cijepljenja Ivan Pernar komentirao je prijedlog ministrice, nazvavši ga skandaloznim.

“Pravobraniteljica valjda misli da je u interesu djece da ostanu bez roditeljske skrbi. Nisam čuo i jedan primjer u svijetu da roditelji idu u zatvor zato što nisu cijepili djecu. Mislim da bi pravobraniteljica trebala dati ostavku”

“Ona bi tim prijedlogom mene poslala u zatvor. Ali ne razumije da nema te sile koja će učiniti da se moje dijete cijepi”, dodao je Pernar.

Ured pravobraniteljice: Pravo na cijepljenje smatra se pravom djeteta na zdravstvenu zaštitu

Ured pravobraniteljice za djecu navodi i kako je stav medicinske struke da je cijepljenje najučinkovitija preventivna mjera i jedno od najvećih dostignuća moderne medicine.

“Sve dok postoje nedvojbeni stručni i znanstveni dokazi da korist od cijepljenja (sprečavanje bolesti, komplikacija i posljedica bolesti te smrti) nadmašuje rizike od cijepljenja (nastanak i posljedice nuspojava), pravo na cijepljenje smatra se pravom djeteta na zdravstvenu zaštitu prema najvišim zdravstvenim standardima, sukladno Konvenciji o pravima djeteta”, smatraju.

Poručuju i da je, sve dok je cijepljenje po ocjeni zdravstvene struke nužno i obavezno, potrebno stvoriti uvjete da se ta zdravstvena mjera provodi.

“Nikada nismo tražili da se odbijanje cijepljenja kažnjava zatvorom, već smo predložili da se zakonom pojasni da i grubo zanemarivanje djetetovog zdravlja, što uključuje i uskraćivanje cijepljenja djetetu, predstavlja ozbiljnu povredu prava djeteta”, navode u odgovoru.

Dodaju da je na zdravstvenoj struci da roditelje informira o svim prednostima cijepljenja i odgovori na sve dileme  koje roditelji izražavaju.

“Svjesni smo da jedan dio roditelja odbija cijepiti dijete zbog nepovjerenja u svrhu cijepljenja pa smatramo da je izuzetno važno uložiti  dodatni napor kako bi  roditeljima bilo objašnjeno koje su sve prednosti cijepljenja, ali i koji su rizici ukoliko ne cijepe dijete. Roditelje upućujemo na suradnju s liječnicima i na informiranje iz dobro provjerenih izvora”, navode.


Komentari