Peović održala konferenciju ispred Kraša: ‘Radnici Kraša se ne usude javno govoriti o šikaniranju i malverzacijama’

CROPIX / T. ZORIC
zagreb, 170199 kras foto. t. zoric

Katarina Peović, saborska zastupnica odnedavno parlamentarne Radničke fronte, danas je ispred Kraša održala konferenciju za medije zbog, kako kaže, brojnih radnica i radnika Kraša koji joj se javljaju ustrašeni i progovaraju o malverzacijama u poslovanju tog poduzeća, kao i o šikaniranju koje doživljavaju. Podsjetila je na sumnjivu prodaju dionica s kraja prošle godine te istaknula kako je inzistiranje radnika na tajnosti dobar pokazatelj trenutnog stanja radničkih prava u Hrvatskoj.

“U listopadu 2019. manji dio radnika i menadžeri su dobili priliku za kupovinu dodatnih dionica kojima je ubrzo porasla vrijednost. Ostali radnicu nisu imali takvu priliku i to predstavlja pogodovanje koje teško može biti zakonito. Oni koji su mjesec dana prije bili povlašteni u kupovanju dodatnih su se, moglo bi se reći obogatili, u jako kratko roku”, iznosi Peović.

Navodi kako je ESOP (Employee Share Ownership Plan, dioničarstvo zaposlenih) u Krašu tokom prošle godine pao s čak 20% na nevjerojatno niskih 2%. Dodaje kako su te dionice prešle u ruke tajkuna, odnosno braće Pivac i Nebojše Šaranovića. Takvo prelivanje je za nju žestok udarac na jedno od najstarijih poduzeća u Hrvatskoj.

Saborska zastupnica RF-a je podsjetila da su u 11. mjesecu prošle godine braća Pivac stekla kontrolni paket dionica Kraša te navodi da su tome prethodila nagovaranja i zastrašivanja radnika, sve kako bi prodali dionice. Iznosi da je cijena dionica odmah nakon prodaja pala te time zadala velike gubitke radnicima koji su godinama praktički tjerani da kupuju dionice.

Za Katarinu Peović je dolazak svima dobro poznatog Nadana Vidoševića označio početak problema, odnosno pripreme za prodaju poduzeća Pivcima. Navodi da su tome kumovali i neki druge visoko pozicionirane osobe iz uprave Kraša, kao i obavljanju transfera dionica iz ruku radnika u posjed braće Pivac.

“Radnice i radnici s kojima smo razgovarali navode da se Pivci prema Krašu ponašaju kao prema neželjenom djetetu te strahuju da sve zajedno upućuje na to da će Kraš pod upravom braće Pivac biti uništen.”, prenosi Peović radnička svjedočanstva pritom dodajući da se godinama govorilo se da će se povećati plaće u pogonu no da je jedina promjena za radnike to što će se ove godine dogoditi otpuštanje stotinjak radnika koji su bili zaposleni na određeno, kojima se može pridodati još 70-ak koji su otišli u mirovinu zbog pritisaka.

Peović navodi da su joj se radnici potužili da ih se se šikanira na razne načine. Iznosi da ih se za vrijeme prvog vala korone istjerivalo da rade na otvorenom prostoru i to u grupama, bez pleksiglasa ili drugih zaštita, dok su istovremeno radne prostorije iznajmljene DHMZ-u.

“Radnici s kojima smo pričali se žale da se kontinuirano vrši šikaniranje radnika kako bi otišli, odnosno kako bi ih se prijevremeno umirovilo s niskim otpremninama. Kao jedan od načina na kojih se konstantno maltretira su česta ‘guranja pod nos’ anketa o umirovljavanju. Mnoge radnici su slomljeni, a preostali rade u očajnim uvjetima, pod kontinuiranim zastrašivanjem i ponižavanjem”, zgrožena je Peović.

Na kraju je poručila da se RF-u jave svi radnici koji prolaze kroz ovakve situacije, ali se nemaju kome obratiti.

Radnici Kraša tvrde: ‘Prijete nam otkazi!’ Javili su se Radničkoj fronti!


Komentari