PEOVIĆ BRUTALNO ‘UDARILA’ PO RIMCU! Optužuje ga da je prevarant, Stanković odgovara: ‘Nema dokaza za to’

Foto: Damjan Tadic (Cropix) / Tonči Plazibat (Cropix)

U ovonedjeljnoj emisiji “Nedjeljom u 2”, gošća kod Aleksandra Stankovića bila je čelnica Radničke fronte, saborska zastupnica Katarina Peović.

U dijelu emisije u kojemu je gošća odgovarala na pitanja gledatelja, jednog od gledatelja je zanimalo “zašto Peović i njena stranka uporno prozivaju Matu Rimca koji svojim radnicima pruža daleko najbolje uvjete za rad te toliko doprinosi razvoju Hrvatske u svakom segmentu. Čemu frustracija i negativnost prema Mati Rimcu?”.

Ne okolišajući, Peović je ustvrdila kako je Rimac “ultimativna svjetska prijevara”.

“Govorili su nam da smo pravi hrvatski jal kad smo kritizirali Todorića pa se danas malo drugačije odnosimo prema Todoriću”, prisjetila se Peović, ocijenivši pitanje gledatelja “iskonfabuliranim” no navodeći kako “neće ni od toga bježati”.

Svima treba ići u prilog

Peović se potom zapitala što Rimac uopće proizvodi i koliko je to korisno društvenoj većini.

“Elitni auto koji se sigurno neće proizvoditi u serijskoj proizvodnji. Drugo je pitanje, hoće li dostaviti ono što obećava ili će mu se opet zažmiriti na jedno oko kao što mu se zažmirilo na homologaciju Nevere. Robotaksiji moraju biti na zagrebačkim ulicama do 2024. godine. Sumnjamo da će se to dogoditi. I da se dogodi, to bi značilo jedan ogromni prometni kolaps na našim prometnicama da se pojavi 700 robotaksija”, argumentirala je Peović svoje mišljenje.

Na Stankovićevu repliku kako je Rimac otvorio dvije tisuće radnih mjesta, Peović je navela kako bi za sve bilo korisnije kada bi Rimac razvijao baterije za električne autobuse.

“Ako društveno subvencioniramo nečiju proizvodnju, onda bi nam to svima trebalo ići u prilog. Nije stvar u Mati Rimcu niti u baterijama, nego se proizvodi elitni auto za klijentelu koja spada u deset posto najbogatijih na svijetu, a oni su odgovorni za pedeset posto proizvodnje CO2 u svijetu”, ustrajala je Peović.

Dodala je i kako se privilegira jedan poduzetnik čija industrija ne može za sobom povući druge industrije, poput primjerice, kako je Peović istaknula, brodogradnju.

Podržavaju industriju, a ne poster boya

Stanković je ponovno stao u Rimčevu obranu navodeći kako je poduzetnik od Hrvatske dobio 3.2 milijuna eura, a u državni budžet uplatio 33 milijuna eura.

Potom je podsjetio kako Rimac ima rok da za 36 mjeseci dovrši projekt građenja u Svetoj Nedelji i da pritom mora zaposliti 729 ljudi.

Voditelj je uvjeren kako bi upravo Radnička fronta to trebala podržati.

“Mi podržavamo investicije u našu industriju, a ne u poster boya Matu Rimca koji je balkanski Elizabeth Holmes. Znate tko je ona bila? To vam je ultimativna svjetska prevarantica koje je osuđena prije par dana”, odvratila je Peović.

Dodala je i kako Rimac upravo po modelu spomenute prevarantice ne isporučuje ono što je tvrdio da će proizvesti.

“Kao to autonomno vozilo koje obećava, a njega nema. Umjetnu inteligenciju za takvo vozilo će vjerojatno kupiti. Mi samostalno ništa ne razvijamo. Zašto smo ukinuli farmaceutsku industriju? I u Elisabeth Holmes su ogromni, veliki investitori ulagali, njima je to ništa. Mate Rimac je prevara”, zaključila je Peović.

“Dobro, ali nemamo dokaze da je Mate Rimac prevarant”, istaknuo je Stanković.

“Ako baš hoćete, dokazi su to da je kasnio s opravdavanjem sredstava koje je dobio iz proračuna i drugo je što nemamo apsolutno ništa što on obećava ovog trenutka”, kontrirala je čelnica Radničke fronte.

Lažna obećanja o krvnim pretragama

Inače, Elizabeth Holmes je 2014. godine bila najmlađa milijarderka, a nedavno je osuđena na 11 godina i tri mjeseca zatvore.

Kao osnivačica i tehnološka direktorica tvrtke Theranosa, 38-godišnjakinja je uvjerila investitore da ulažu u njen startup za testiranje krvi koji je svojedobno imao procjene od 9 milijardi dolara.

Thanos je Holmes utemeljila s 19 godina, a obećavala je kako će njen izum pojednostaviti i pojeftiniti krvne pretrage.

Dobrim pričama i nastupima, privukla je ulagače koji su povjerovali u njenu prijevaru.


Komentari