Panelisti Brand&Buzz-a složni: Turisti koji nam dolaze imaju priliku postati slučajni ambasadori naše zemlje i proizvoda

FOTO: Antonio Mihaljević / fotk.AM

Konferencija Brand&Buzz koja se danas održava u organizaciji agencije Logobox i portala Zagreb.info, okupila je brojne stručnjake, a već na prvom panelu, sudionici su imali prilike naučiti nešto više o brendiranju na primjeru Hrvatske.

Na panelu “Made in Croatia – Brendiranje i poduzetništvo” govorili su Zdenko Lucić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništava i obrta, Nenad Gorjanović iz Hrvatske turističke zajednice i Maša Ivanov iz agencije Bruketa, Žinić i Gray.

Lucić je istaknuo da nam je članstvo u Europskoj uniji pomoglo da postanemo vidljiviji, ali i da bi za nas bilo bolje da smo ranije uspjeli ući u zajednicu. Kao primjer uspješnog hrvatskog branda naveo je Rimac automobile. Što se tiče nacionalnog brendiranja, rekao je da nam nedostaje sinergije među brandovima.

“Nacionalni brend Hrvatske je iznad prosjeka istočne Europe, ali treba nam brendiranje države. Britanija ima svoju kampanju Great u koju ulažu 60 milijuna funti godišnje, a očekuju da će im se vratiti 500 milijuna.”

Najveću prepreku Lucić je vizualizirao na primjeru otvaranja tvornice za avionske dijelove pored Zaprešića. Naime, mnogi svjetski investitori uopće ne razmatraju Hrvatsku kao destinaciju za svoje poslovanje jer nas vide kroz neke druge prizme – najčešće samo kao lijepu zemlju. “Hrvati imaju kvalitetu, ali nam fali čvrst brand”, zaključio je.

Gorjanović je rekao da nam je puno pomogao stariji slogan turističke zajednice – mala zemlja za veliki odmor, no kazao je i da je to tek temelj na kojem treba graditi daljne brandiranja države. Poduzetnicima je savjetovao da prate djelovanje HTZ-a kao pozitivan primjer.

“Pratite gdje se oglašavamo, kako to radimo. Mi utiremo put i tako brendiramo državu.” Na pitanje moderatora Bože Skoke o tome kako prelaze preko izazova koje im postavljaju svjetska tržišta i konkurencija, rekao je kako je svako tržište drugačije.

“Najveći izazov je kako izgraditi kvalitetnu priču sa budžetom kakvog imamo. Trenutno se najviše oslanjamo na digitalnu tehnologiju.”

Ivanov je na primjeru vina Stina s Brača pokazala koliko je važno istaknuti se među konkurencijom.

“Velik uspjeh može se postići i s malo sredstava. Primjerice, napravili smo brand od vina Stina tako što smo mu jednostavno primijenili boju etikete u bijelu. Sada su prepoznatljivi u svijetu.” Svi panelisti složili su se da je turizam kamen temeljac na kojem se treba graditi brendiranje ostalih proizvoda te da turisti koji nam dolaze imaju velik potencijal postati slučajni ambasadori naših prostora u svijetu.

No da bi to zbilja postali, moramo im ponuditi kvalitetan i vizualno atraktivan proizvod.


Komentari