Panel na temu aktivacije neiskorištenih gradskih prostora: Dostupni prostori već su mapirani

Centar oblikovanja svakodnevice

U suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Centar oblikovanja svakodnevice poziva sve zainteresirane građane na javni panel na temu modela i smjernica za dodatnu aktivaciju postojećih neiskorištenih gradskih prostora namjenski za kulturni sektor.

Panel se održava 30. rujna 2019. od 15 do 18 sati u ZgForumu na adresi Gajeva ulica 27, Zagreb. Moderirana diskusija namijenjena je zainteresiranoj publici, dionicima u kulturnom sektoru te predstavnicima državnih i gradskih institucija.

Cilj panela je detektirati elemente postojećih načina, procedura i mehanizama za rješavanje potreba za prostorom, a koji se mogu unaprijediti kako bi adekvatnije odgovarali na stvarne potrebe u kulturnom sektoru.

Dosad su u sklopu projekta Centar oblikovanja svakodnevice Antonija Komazlić i Antun Sevšek mapirali dostupne prostore u vlasništvu Grada Zagreba kako bi se u njima organizirale kulturne aktivnosti koje bi poslužile kao primjer kratkoročnog iskorištavanja gradske infrastrukture. Osim mapiranja, u planu je i izrada prijedloga izmjena i dopuna pravilnika o ustupanju gradskih prostora na korištenje s ciljem namjenskog dinamičnog aktiviranja gradskih prostora za kulturne i kreativne industrije.

Uz predstavljanje projekta, panel će adresirati pitanje potreba temeljem iskustava aktera u kulturnom sektoru te pitanje trenutnih mehanizama ustupanja gradskih prostora na korištenje i možebitnih unapređenja tih mehanizama.

Ulaz je slobodan, a panel će moderirati Antun Sevšek, arhitekt i istraživač te programski koordinator u Savezu udruga Operacija grad.

Uz predstavnike projektnih partnera, očekuje se sudjelovanje predstavnika nadležnih državnih institucija i jedinice lokalne samouprave. Također, na panel su pozvani predstavnici Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba.


Komentari