Pacijent samo 24 sata poslije transplatacije srca: ‘Osjećam se izvrsno!’

Screenshot HRT

Još jedna uspješna transplantacija organa potvrdila je zašto je Hrvatska već godinama u samome svjetskom vrhu prema broju obavljenih transplantacija organa – stručnost, organiziranost i posvećenost naših liječnika poslu ključni su elementi uspjeha.

Nije prošlo ni 24 sata otkako je Josip Bešlić (60) dobio novo srce. U novom tijelu ono besprijekorno kuca.

“Osjećam se odlično s obzirom da sam sinoć imao transplantaciju srca, osjećam se izvrsno. Osjećam promjene u disanju, osjećam velike promjene općenito na sebi”, rekao je za HRT.

“Kada se dobije takav organ obavještava se naš nacionalni transplantacijski koordinator u ministarstvu zdravstva i on pokreće cijeli postupak”, pojašnjava predsjednik Hrvatske donorske mreže Nikola Žgrablić.

Informacija da je došlo novo srce stigla je u KB Dubrava.

“Tu nam je vlada naša izašla u susret, posudili su avion i tim avionom je ekipa odletjela u Graz po srce, 17 minuta je trajao let”, govori Igor Rudež, pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju KB Dubrava.

Brzina je, naime, presudna jer od eksplantacije do ponovnog pokretanja srca ne smije proći više od 4 sata.

“U ovom slučaju sve skupa je to trajalo 2 i pol sata tako da bez vladinog aviona to ne bismo uspjeli napraviti u tako rekordno kratkom vremenu”, dodaje Rudež.

U cijeloj akciji sudjelovalo je 100-tinjak ljudi. Srce je dočekao tim od 20 liječnika različitih specijalnosti, sestara, tehničara. Bilo je to deveto presađeno srce ove godine.

Srce u Hrvatskoj još čeka 35 pacijenata. Toliko ih je ukupno prošle godine i transplantirano. Po tome smo nakon Slovenije drugi u svijetu, prenosi HRT.

Volume 90%

 


Komentari