OZBILJNA OPASNOST OD SUŠA Gotovo polovici Europe prijete ljetne redukcije vode

Foto: Pixabay

Čak 46 posto Europe od kraja lipnja je u opasnosti od suše, navode istraživači Europske komisije u danas objavljenom novom izvješću.

U izvješću stoji kako se “upozorenje o suši, koja bi mogla zahtijevati primjenu izvanrednih mjera upravljanja vodnim resursima i energijom u sušom zahvaćenim državama, trenutačno odnosi na znatan dio Europe”. Za otprilike 46 posto teritorija Europske unije vrijedi upozorenje o suši, dok je 11 posto regija trenutačno u stanju pune pripravnosti, stoji u izvješću.

Požari haraju Europom

Izostanak oborina pripisuje se ranijim toplinskim valovima u svibnju i lipnju. Suša je utjecala na prinose usjeva u Francuskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj, Portugalu i Italiji. Smanjena količina vode u rezervoarima utjecala je na sustave hlađenja u nekim elektranama. Prema izvješću, u iduća tri mjeseca u Europi se predviđaju sušnije okolnosti i uvjeti od uobičajenih. Kao posljedica podataka iz izvješća navode se požari koji bjesne nekim europskim državama – Francuskom, Grčkom, Italijom, Portugalom i Španjolskom.

Hrvatska vatrogasna zajednica

Podsjetimo, za Istru je u ponedjeljak donesena odredba kojom se zabranjuje korištenje pitke vode za pranje automobila, ulica i drugih javnih površina te zalijevanje privatnih i javnih zelenih površina. Također, zabranjeno je i tuširanje pitkom vodom na plažama i bazenima, a jedina iznimka je održavanje tržnica.

Komentari