Ovog tjedna počinje testiranje većeg broja populacije, evo koliki postotak treba biti prokužen da se virus prestane širiti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) počeo je serološko testiranje koje obuhvaća 1100 uzoraka krvi građana koji su prikupljeni iz bolničkih laboratorija, domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo. Uz to, za sada je pak, u sklopu validacije testova uz uzorke seruma bolesnika s potvrđenom infekcijom Covid-19 testirano i 120 osoba iz opće populacije te zdravstvenih djelatnika testom ELISA.

“Na temelju tako malog broja ispitanika, prerano je govoriti o tome kolika je prokuženost populacije. Kao što je najavio ravnatelj HZJZ-a, dr. Krunoslav Capak, ovog će tjedna početi testiranje većeg broja ispitanika, čime će se steći bolji uvid u prokuženost naše populacije” rekla je dr. Tatjana Vilibić-Čavlek, voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ-a za Jutarnji list. 

Test ELISA dijagnostika je koja dokazuje postojanje klase protutijela, IgM, IgG i IgA.

“Ovisno o dokazanim protutijelima, možemo reći radi li se o akutnoj ili nedavnoj infekciji, odnosno ranijem kontaktu s virusom. Ako osoba ima protutijela za SARS-CoV-2, znači da je stekla imunitet, no o trajanju imuniteta ne znamo mnogo više jer se radi o novom virusu te je od njegove pojave prošlo premalo vremena da bi se moglo govoriti o dugotrajnosti imuniteta”, kazala je dr. Vilibić-Čavlek.

Serološka testiranja već se provode u drugim zemljama pa je tako u Sloveniji utvrđeno kako je od virusa zaraženo bilo između dva i pet posto populacije. U našem slučaju to bi značilo da je najviše 125.000 hrvatskih građana prokuženo, što je svakako nedostatno za postizanje kolektivnog imuniteta (imunitet krda). Da bi se koronavirus SARS-CoV-2 prestao širiti u nekoj populaciji, njezina prokuženost mora biti između 60 i 70 posto.

Serološko testiranje neće obuhvatiti sve građane Republike Hrvatske nego se za procjenu prokuženosti odabire reprezentativni uzorak populacije koji uključuje osobe različitih dobnih skupina obaju spolova, zaključuju iz Odjela za virološku serologiju HZJZ-a.


Komentari