OVO SVE ZANIMA! Epidemiolog odgovorio je li u Hrvatskoj od korone umrla zdrava osoba, što ga zabrinjava, te što misli o zabrani prodaje alkohola iza ponoći!

FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Epidemiolog Branko Kolarić, član vladinog Znanstvenog savjeta, za RTL Direkt je kazao da, koliko zna, u Hrvatskoj od koronavirusa nije umrla zdrava osoba bez teških komorbiditeta.

”Zdrava osoba i osoba mlađe životne dobi ne, ali u svijetu je zabilježeno”, rekao je Kolarić.

Komentirajući smrt 17-godišnje djevojke u Splitu kaže da će liječnici klasificirati koji je uzork smrti. Upitan koji su kriteriji da se zaključi da je smrt nastupila od korone, Kolarić odgovara: ”Da bi se netko klasificirao da je umro od korone, mora imati simptome koronavirusne bolesti, dakle osoba koja nema nekakvih težih kroničnih bolesti, obično to bude upala pluća, a osoba koja ima druge kronične bolesti, covid bolest doprinese tome da osoba umre, što ne bi bez ove infekcije”, rekao je Kolarić.

Što se tiče vrhunca drugog vala zaraze, Kolarić navodi da je ovo što sad bilježimo eksponencijalni rast. “Ono što jako zabrinjava je popunjenost kapaciteta bolnica i zdravstvenog sustava. Dakle, to je sad točka koja je jako važna. Naš epidemiološki sustav praćenja trenutno je malo, rekao bih, probušen i curi na sve strane. Imamo jedno lokalno širenje epidemije i nije više pod kontrolom kao što je bilo”, kazao je.

Smatra da, nastave li se brojke ovim tempom, broj oboljelih mogao bi se povećati i tri do četiri puta dnevno. “To bi moglo biti i više od pet tisuća zaraženih dnevno. Kada je ovako visok postotak zaraženih, onda treba povećati i kapacitet testiranja”, kazao je Kolarić za RTL Direkt.

Kolarić navodi i da je zabrinut jer se kasni s mjerama. ”Bio sam zabrinut i u kolovozu, ali zaista je tako kad se vidi da s tristo osoba dnevno novozaraženih ulazimo u jesen. Dakle, ako ne zaustavimo to širenje, naš zdravstveni sustav će završiti na respiratoru”, kazao je.

Smatra da bi neke mjere trebale biti strože. “Ove mjere za ograničenje na svadbama i krizmama, to je bilo aktualno prije mjesec dana, sad mislim da je to malo kasno. Te mjere jesu dobre, a za alkohol po noći, to ne znam koliko je učinkovito, ali ovo prije je trebalo već ranije donijeti. To neće biti dovoljno da zaustavi ovaj veliki porast koji imamo. Mjere se baziraju na nekakvim stručnim procjenama, ali nisu jednostavne za donijeti”, rekao je Kolarić.

Kolarić savjetuje i da bi se trebao značajno smanjiti kontakt među ljudima. ”Da bismo smanjili ovo ubrzanje širenja epidemije i posljedice za zdravstveni sustav, moramo smanjiti kontakte”, kazao je Kolarić.

Policijski sat smatra zadnjom mjerom, ali i nepopularnom. ”Sve ove mjere su nepopularne, ali treba i njih donijeti da načine bolje svima”, zaključio je Kolarić.


Komentari