Ovo se mnogim roditeljima i školarcima neće svidjeti: Produljenje školske godine je sve izglednije

Marijana Banko / CROPIX

Već trinaest radnih dana traje štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, koji je započeo je 10. listopada. Dva dana odvijao se u svim županijama, a ostale dane prema cirkularnom modelu u nekoliko njih. Pojedine županije u štrajku su sudjelovale već četiri dana, čime su “potrošile rezervu” nastavnih dana u školskom kalendaru.

Uz to, ovog je ponedjeljka i sama ministrica Blaženka Divjak izjavila kako postoji mogućnost produljenja nastavne godine, koja je trebala trajati do 17. lipnja, odnosno 22. svibnja 2020. godine za maturante.

Službeno je: Zagrebačke škole ponovno idu u štrajk

Jutros se po pitanju nadoknade nastave zbog štrajka oglasila ministrica koja je već na samom početku tog štrajka izjavljivala da će “nadoknade sigurno biti’.


“O nadoknadi ćemo poslati naputak školama. Moramo vidjeti koliko je to dana. Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendar, ali sad ulazimo u četvrti krug, sad se pojavljuje četvrti dan i dat ćemo nekoliko alternativnih prijedloga, ali na koncu, to ovisi i o tome koji je školski kalendar škola izabrala”, kazala je ovog ponedjeljka Blaženka Divjak za N1.

Na pitanje novinara može li ostanak u štrajku produžiti nastavnu godinu, odgovorila je: “To je jedan od načina. Drugi način je da se iskoriste rezervni dani koji su u školskoj godini”, dodala je.

Ali u svim će županijama ti rezervni dani do kraja drugog ciklusa štrajka već biti potrošeni. U školskom kalendaru 178 nastavnih dana, a minimum koji se mora odraditi je 175

Naime, ove je godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo mogućnost osnivačima škola da odaberu između četiri modela praznika i nastavnih dana, kako piše srednja.hr. U svakome od tih modela ukupno je 178 nastavnih dana, odnosno 161 za učenike završnih razreda srednjih škola. Istom Odlukom o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola, propisano je kako školarci moraju imati najmanje 175 nastavnih dana u godini, a maturanti 160.

Vigilare pokrenuo peticiju za smjenom Blaženke Divjak: Povod je udar na hrvatsku tradiciju i vrijednosti

Jednostavnom matematikom tako dolazimo do izračuna da je “rezerva” od tri nastavna dana, odnosno jednoga za maturante, u mnogim školama već “potrošena”. Uzevši u obzir dva dana kada se štrajkalo u svim županijama i dane u kojima su njihove županije sudjelovale u cirkularnom štrajku, u nekim školama već se štrajkalo četiri nastavna dana. Do kraja drugog ciklusa, koji će biti zaključen 31. listopada, sve će županije u štrajku sudjelovati četiri radna dana.

A štrajk bi se mogao oduljiti jer su baš danas školski sindikati izjavili da od njega neće odustati sve dok njihov zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova ne bude ispunjen. Štoviše, danas su ljutito napustili pregovore o osnovici jer im ministar rada i ministar financija nisu dali točan datum sastanka za razgovor o koeficijentima. Nakon napuštanja pregovora o osnovici kazali su kako imaju spreman plan štrajka sve do kraja studenoga.

Kada se u obzir uzme činjenica da je “rezerva” radnih dana potrošena, a dogovoru Vlade i sindikata ne nazire se kraj, pitanje nadoknade nastave i produljenja nastavne godine nameće se opravdano.

Procedura produljenja nastavne godine u slučaju da nastavni plan nije ostvaren sasvim je legitimna i propisana već spomenutom Odlukom o početku i završetku nastavne godine.

“Ako škola ne ostvari propisani nastavni plan i program/kurikulum, nastavna godina može se produljiti odlukom Župnijskoga upravnoga odjela nadležnog za poslove obrazovanja, odnosno Ureda Grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja uz prethodnu suglasnost Ministarstva nadležnog za obrazovanje i nakon 17. lipnja 2020. godine, odnosno nakon 22. svibnja 2020. godine, za završne razrede srednje škole”, stoji tako u Odluci o početku i završetku nastavne godine.

Komentari

loading...