Ovih bi se preporuka studenti Sveučilišta u Zagrebu trebali pridržavati kako bi se zaštitili od koronavirusa

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Sveučilište u Zagrebu na svojim je službenim stranicama objavilo preporuke postupanja u sveučilištima i veleučilištima vezano uz studente koji pohađaju nastavu na studijima u Hrvatskoj ili borave u organiziranom smještaju u kojima, osim ključnih kontakt brojeva navode i nekoliko pravila koja se tiču specifičnih uvjeta u kojima studenti ovog sveučilišta žive.

Tako su recimo istaknuli da bi studenti koji su unazad 14 dana od 24. veljače boravili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Iranu, Singapuru, Južnoj Koreji te koji su doputovali u Hrvatsku iz talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont trebali biti pod aktivnim zdravstvenim nadzorom, odnosno preporuča se javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja/boravka. Isti studenti trebali bi biti u samoizolaciji na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti, stoji u preporukama.

S druge strane, preporuke ističu kako bi studenti koji dolaze iz zahvaćenih područja, a koji u anamnezi ne navode bliski kontakt s oboljelima uvijek trebali biti u samoizolaciji kod kuće ili u studentskom domu (organiziranom smještaju) pri čemu ovi studenti mogu živjeti s drugim osobama (mogu primjerice dijeliti studentsku sobu s drugim studentima).

Za razliku od njih, za osobe koje su bile u bliskim kontaktima s oboljelima preporuča se samoizolacija kod kuće ili u Studentskom domu (organiziranom smještaju), ali pri tome trebaju živjeti sami.

“Dakle, u studentskom domu je neophodno, kada god je moguće, organizirati da takav student boravi sam u sobi te da ne dijeli sobu s drugim studentom. Studentski dom također treba organizirati da student jede u svojoj sobi, a ne u zajedničkom prostoru s drugima, te da ne koristi zajedničke prostorije poput sanitarnih čvorova. Ako ne žive sami ili nikako nije moguće organizirati da sam boravi u studentskoj sobi, neophodan je boravak u ORGANIZIRANOJ KARANTENI”, stoji u preporuci.


Studente koje dolaze iz zahvaćenih područja, a imaju neki od respiratornih simptoma neophodno je tretirati kao zaražene osobe dok se ne isključi zaraza mikrobiološkom obradom, što znači da je neophodna hospitalizacija.

Osim toga, sveučilište navodi i kako je u svim prostorijama u kojima borave studenti potrebno osigurati uvjete za pranje ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola. Također, osigurati bi se trebao i izostanak s nastave nastavnom osoblju i studentima koji imaju simptome infekcije dišnih puteva, imaju povišenu temperaturu, grlobolju, kratak dah i kašlju, a preporuča se i redovito, a najmanje dva puta dnevno, provjetravanje prostorija. Potiče se i boravak na otvorenom, kada god to vremenske prilike dozvoljavaju.

Komentari

loading...