Ove godine rast izvoza za 5,8 posto, no opet kaska za uvozom

Vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 74,1 milijardu kuna, što je 5,8 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz dosegnuo 123,5 milijardi kuna ili 5,9 posto više, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni danas.

Vanjskotrgovinski deficit u prvih osam mjeseci tako je iznosio 49,4 milijarde kuna i bio je za 2,8 milijardi kuna veći nego u istom razdoblju prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom pala je sa 60,1 posto iz prvih osam mjeseci lani, na 60 posto u istom razdoblju ove godine.

U države članice EU-a u prvih osam mjeseci je izvezeno robe u vrijednosti 50,1 milijardu kuna, odnosno 4,6 posto više nego u istom razdoblju 2018. godine. Izvoz u nečlanice EU-a je porastao za 8,5 posto, na 24 milijarde kuna.

Vrijednost uvezene robe u prvih osam ovogodišnjih mjeseci iz članica EU-a porasla je za 9,1 posto, na 99,6 milijardi kuna. Istodobno je uvoz u Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice EU-a pao za 5,7 posto, na 23,9 milijardi kuna.

Izražen u eurima, hrvatski je robni izvoz u prvih osam mjeseci ove godine bio nešto veći od 10 milijardi eura, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani, a za isti postotak, na 16,7 milijardi eura, porastao i uvoz.

Tako je vanjskotrgovinski deficit iznosio 6,7 milijardi eura, dok je u prvih osam mjeseci lani iznosio 6,3 milijarde eura.

U zemlje članice EU-a izvezeno je robe u vrijednosti 6,8 milijardi eura, odnosno 4,8 posto više nego u prvih osam lanjskih mjeseci, a u zemlje izvan EU-a izvoz je porastao za 8,6 posto, na 3,2 milijarde eura.

Vrijednost uvezene robe u iz članica EU-a porasla je istovremeno za 9,3 posto, na 13,4 milijarde eura, dok je uvoz iz zemalja koje nisu članice EU-a pao za 5,6 posto, na 3,2 milijarde eura.


Komentari