Otrovali su nas! Toksikolog potvrdio da je požar na Jakuševcu daleko opasniji nego što Grad priznaje

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Dva mjeseca nakon velikog požara na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševac, na vidjelo su izašli dokumenti koji pokazuju da su informacije o tome što je gorjelo bile netočne. Ali i još važnije, da Grad Zagreb uopće nije mjerio najštetnije tvari koje su se oslobodile u zrak i koje su udisali Zagrepčani. Radi se o dioksinima i furanima, koji su kancerogeni i štetno djeluju na reproduktivno zdravlje, piše 24sata.

“U takvom požaru oslobođene su znatne količine dioksina i furana. Sramotno je ponašanje Grada”, rekao je toksikolog Franjo Plavšić.

Požar na Jakuševcu buknuo je 24. srpnja malo poslije 19 sati, a otpad je gorio cijelu noć.

Otkrivena pozadina požara na Jakuševcu! Ugledni zagrebački pravnik: Policija mora to istražiti, građani zaslužuju istinu!


Ugašen je nadljudskim naporom 130 vatrogasaca. Ujutro se cijeli jugozapadni dio grada, u kojem su deseci tisuća stanovnika, probudio obavijen gustim i smrdljivom smogom. Kad je požar izbio, informacije iz gradskog Ureda za hitne situacije govorile su da gori reciklažno dvorište te otpadno drvo i namještaj na njemu.

Zbog te informacije građani su mislili da u zraku nema ništa opasno. Ali netočno je da je gorjelo samo drvo. Grad Zagreb je u svom odgovoru zastupniku Renatu Peteku točno pobrojio količine otpada koje su se nalazile na deponiju koji je gorio. Dakle, nije gorjelo niti reciklažno dvorište nego odvojeni deponij, na kojem je otpad već trebao biti razvrstan. Ali nije bio.

Prema službenom odgovoru Zagreba, na platou je bilo više od sedam tona guma, više od 16,5 tona plastike, više od 41 tone metala, 1271 tona raznog glomaznog, nerazvrstanog otpada. I na kraju skoro 1300 tona drva. Izmiješani su bili gume, plastika, kade, tepisi, madraci, namještaj, te je bilo jasno da nije gorjelo samo drvo i namještaj. Sad je to i službeno. Kad gori takva mješavina otpada, ispušta u zrak značajne količine iznimno štetnih dioksina i furana, potvrdio je toksikolog Plavšić za 24sata. Uz to, oslobađaju se teški metali poput žive. Koliko ih je završilo u zraku, a zatim i u plućima građana te u zemlji, nikad nećemo doznati.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

“Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ nije obavljao analize uzoraka zraka na furane i dioksine zato što ne posjeduje kapacitete za izuzimanje i analize uzoraka na navedene parametre”, stoji u službenom odgovoru Gradskog ureda za zdravstvo zastupniku Peteku. Dakle, uopće nisu niti pokušali analizirati zrak na najotrovnije sastojke.

Zavod je analizirao štetne plinove ugljikov monoksid, ugljikov dioksid, sumpor oksid, dušik oksid, dušikove okside i formaldehide. Dobra vijest je da su svi bili ispod dopuštenih parametara. Ali sljedećeg jutra količina “lebdećih čestica” bila je sedam puta veća od dopuštene. Te lebdeće čestice su u biti pepeo izgorjelog otpada u dimu koji je obavio Novi Zagreb.

“Sav taj pepeo je pao i na zemlju i štetne tvari će možda i preko biljaka opet ući u tijelo ljudi i životinja”, kaže Plavšić, koji je godine proveo kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju. On oštro opovrgava da se analiza dima i na dioksine i furane nije mogla napraviti, kako tvrde u Gradu Zagrebu.

Požar na Jakuševcu ipak nije bio bezopasan? Zagrepčani su satima bili izloženi toksičnom i karcinogenom dimu!

“Kaj god! Ne mogu vjerovati da su takvo nešto rekli. Pa mi smo još prije 20 godina sakupljali uzorke i slali ih na analizu u Beč. Danas u Hrvatskoj postoji niz privatnih tvrtki koje su to mogle napraviti, osobno znam jer sam bio prisutan kad su, primjerice, rađene analize za Cemex u Dalmaciji ili spalionicu u Dugoj Resi. Oni se takvim tvrdnjama opasno igraju i sa zdravljem građana, ali i s ugledom struke. Građani su morali znati što su udisali kako bi se moglo bez dvojbe reći je li bilo opasnosti, u kojoj mjeri i što se treba poduzeti – ljut je Plavšić na obrazloženja iz Grada. Kaže da količina opasnih tvari ovisi o temperaturi požara, količinama koje su gorjele, koliko je požar trajao, ali da zbog propusta Grada ništa od toga ne znamo. – Danas je nemoguće naknadno izmjeriti što je sve oslobođeno požarom”, dodao je.

“Sve u svemu. Grad je odradio jedan aljkav posao”, zaključio razočarano Plavšić.

Zagrebački holding inače ima ugovor da glomazni otpad preuzima tvrtka CE-ZA-R d.o.o., u vlasništvu Petra Pripuza, čovjeka kojeg zovu “hrvatski kralj otpada”. Pripuz je optužen s Milanom Bandićem i ostalima u aferi Agram, a suđenje još traje. U odgovoru Zagrebačkog holdinga zastupniku Renatu Peteku jasno se navodi da glomazni otpad nije predavan CE-ZA-R-u od sredine svibnja do početka srpnja zbog isteka ugovora.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Problem je bila cijena, a to indirektno potvrđuje i odgovor Zagrebačkog holdinga, piše 24sata. Pripuzova tvrtka više nije htjela preuzimati otpad po cijeni od 660 kuna za tonu, a Holding je potvrdio da je nova cijena 1320 kuna za tonu.

Dakle, 100 posto viša. Zastupnik Renato Petek, koji je dobio ove odgovore, kaže kako je sad jasno da je gradska uprava na čelu s Milanom Bandićem lagala cijelo vrijeme.

“Nije gorjelo reciklažno dvorište, nije gorjelo samo drvo, nisu proveli mjerenja zagađenja zraka. Nije bilo adekvatne reakcije gradske uprave i jasno je da su nas namjerno obmanuli”, poručio je Petek.

Komentari