OTPAD ZBOG PRIPUZA HOROR ZA TOMAŠEVIĆA Grad grca pod ovrhama, drobilice skupljaju prašinu na Jakuševcu

Foto: Pixsell

Pred gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem su novi problemi, u ovom slučaju ovrhe. Naime, više vjerovnika kreće s ovrhama na račun Grada i Zagrebačkog holdinga zbog obavljenih usluga u ožujku i travnju koje nisu plaćene. Kako doznaje 24 sata, među prvima je u petak ovrhu predala Reoma Grupa kojoj je Holding dužan čak 14 milijuna kuna. No, tu brigama s financijama nije kraj.

Naime, s obzirom na to da je upravo Reoma bila jedan od kandidata na natječaju za glomazni otpad koji je Tomašević poništio, a državna komisija naredila da se natječaj ipak mora provesti, Grad ovoj firmi duguje i 20 tisuća kuna. Podsjetimo, Reoma se žalila na poništenje spomenutog natječaja što je državna komisija za kontrolu postupka javne nabave ocijenila osnovanim.

Nadalje, nakon smjene predsjednika uprave Zagrebačkog Holdinga Nikole Vukovića i člana Ante Samodola, u središtu drame sada se našlo plaćanje zakupnine Arene Zagreb. Dvojica smijenjenih članova nisu htjeli plaćati spomenutu zakupninu jer su smatrali da bi time oštetili Holding. Isto tako, istaknuli su da su operativni troškovi koje naplaćuje firma Lanište u vlasništvu Ingre, previsoki. Kažu i da je član nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga Ratko Bajakić vlasnik 04.8 posto obveznice tvrtke Lanište te da su oni smijenjeni jer nisu htjeli pogodovati. Vrlo brzo Ingra se oglasila, a ukoliko dođe do raskida ugovora, Holding će morati platiti čak 121 milijun eura. Isto tako, u ponedjeljak Holdingu na prisilnu naplatu dolazi oko 11 milijuna kuna. Tu ovrhu pokreće tvrtka Petra Pripuza CE-ZA-R za usluge do travnja ove godine.

Kako doznaje 24 sata, navedene ovrhe nisu krenule preko noći. Navodno su te firme htjele s Gradom naći zajedničko rješenje, no do toga nije došlo.

Isto tako, problem glomaznog otpada trebao se riješiti drobilicama. Krajem kolovoza na Jakuševec je trebala stići prva, a u 2022. preostale dvije koje Grad kupuje. No, vlast se o tome nije oglašavala kasnije, a navodno se drobilica zaista nalazi na Jakuševcu, no ne služi ničemu jer Grad nema potrebne dozvole za upotrebu. No drobilica svakako ne može riješiti problem otpada već samo smanjiti obujam smeća.

Podsjetimo, Pripuzova tvrtka nudila je Gradu besplatno zbrinjavanje glomaznog otpada dok ne nađu trajno rješenje. Trenutno, privremena rješenja, prema neslužbenim informacijama, Grad koštaju oko 2.600 kuna po toni smeća. Glomazni otpad se trenutno vozi u Sisak gdje se usitnjava pa vraća na Jakuševec. Kada možemo očekivati trajno i učinkovito rješenje po pitanju smeća u Zagrebu, još uvijek ostaje nepoznanica.


Komentari