Otpad nas udara po džepu! Grad mora platiti milijunske penale jer nedovoljno odvaja otpad, na suđenju otkriveni i dodatni poražavajući podaci

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Jer ne odvaja dovoljno komunalnog otpada, Grad Zagreb mora platiti penale u iznosu od 8,8 milijuna kuna. Račun je to za 2019. godinu, a riječ je o poticajnoj naknadi koju gradovi i općine moraju plaćati sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom, mjeri kojom se jedinice lokalne samouprave potiče da smanjuju količine miješanog komunalnog otpada.

Ako naime ne dostignu određeni postotak recikliranja moraju platiti penale Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a po posljednjim podacima u 2019.godini najlošiji po odvajanju otpada stoje Glina, Hrvatska Kostajnica, Korčula, Obrovac, Opuzen… S druge strane, najuspješniji je grad Prelog, slijede Krk, Koprivnica, Čakovec, Buzet, Varaždin, Cres… U konačnici, u Hrvatskoj je nastalo 1812 tisuća tona komunalnog otpada 2019. godine.

Osim toga, Trpimir Majcan, direktor sektora u Čistoći, svjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku afere Agram gdje je istaknuo kako grad nije ni prije, a ni nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša 2013. zabranilo odlaganje otpada na Jakuševcu, poduzeo ništa. Majcan je naime svjedočio po pitanju optužbi da se prilikom dodjele posla oko zbrinjavanja otpada pogodovalo poduzetniku Petru Pripuzu i njegovoj tvrtki C.I.O.S.

Posao bez natječaja

Govori dalje kako grad nema nijedno skladište opasnog i neopasnog otpada, a zbog toga u slučaju nekih ekstremnih situacija, nema gdje privremeno odložiti otpad nego da mora izravno predati oporabitelju. “U situaciji je da apsolutno nište ne može raditi po pitanju obrade i gospodarenja otpadom”, zaključio je.


Upitan je li osim C.I.O.S.-a bilo drugih tvrtki koje su također mogle zbrinjavati otpad odgovara potvrdno te tvrdi kako bi se u slučaju raspisivanja natječaja definitivno javili i drugi.

U ovom djelu optužnice osim Pripuza još su optuženi Milan Bandić, protiv kojeg je postupak obustavljen jer je umro, Slobodan Ljubičić, protiv kojeg je postupak razdvojen radi bolesti te Željko Horvat, Ivan Tolić, Filip Čule i Miljenko Benko.

Komentari