Otkud mu novac? Šef HNS-a kupio milijunski stan u Zagrebu po odličnoj cijeni da bi mu djeca imala svoje sobe

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, u centru Zagreba kupio stan od 168 kvadrata po cijeni od najmanje 2,4 milijuna kuna, doznaje Index.

Vrdoljak već odavno više nije saborski zastupnik i to od lipnja 2017. godine, niti je u vladi RH, a od političkih funkcija obnaša onu šefa HNS-a pa s obzirom da nije više državni dužnosnik nema obvezu podnositi imovinske kartice.

Dotični stan nalazi se na osmom katu novoizgrađene zgrade na Zavrtnici, a za portal je potvrdio da ga je platio 320 tisuća eura, odnosno gotovo 2,4 milijuna kuna.

Stanovi u toj zgradi bili su procijenjeni između 2500 i 3000 eura po kvadratu, a Vrdoljak tvrdi kako je za njegov stan cijena bila 2000 eura po kvadratu. Zgradu je izgradila i Vrdoljaku prodala tvrtka Brimus, u vlasništvu Zvonimira Brizara. Obitelj Brizar poznata je po dobrim odnosima s HNS-om.

“Točno je da smo moja obitelj i ja nakon 8 godina podstanarstva u glavnom gradu nedavno kupili stan u Zagrebu. Obiteljski smo jako sretni, osobito djeca jer su napokon dobili svoje sobe”, napisao je Vrdoljak u odgovoru na upit Indexa o kupovini stana od 168 kvadrata u centru Zagreba. Vrdoljak je prije pet godina kupio stan u središtu Osijeka od 98 kvadrata.

No, postavlja se pitanje, odakle Vrdoljaku novac za ovakav luksuzni stan.

Vrdoljak u odgovoru na upit Indexa kaže da je 140 tisuća eura osigurao preko stambenog kredita te “iz prodaje poslovnih udjela u tvrtki čiji je bio vlasnik od 2001. godine te dio iz pozajmice prijatelja koja se jasno može vidjeti transakcijom u banci na tekućem računu”. No, dio Vrdoljakova odgovora vezan za poslovne udjele ne odgovara njegovim dosadašnjim izjavama te javnim dokumentima.

Vrdoljak kaže da je dio novca dobio od prodaje firme koju je prepisao na bivšu ženu

Vrdoljak tvrdi da je do dijela novca za kupnju stana u Zagrebu došao “iz prodaje poslovnih udjela u tvrtki” u kojoj je “bio vlasnik od 2001. godine”. Ta tvrtka, što proizlazi iz pregleda Vrdoljakovih poslovnih pothvata, može biti samo Ato Inženjering. No suvlasnik te tvrtke nije bio Ivan Vrdoljak, nego njegova bivša supruga Tatjana. Naime, Ivan Vrdoljak predao je udjele svojoj bivšoj supruzi tijekom razvoda prije više godina.

Informacija da Ivan Vrdoljak nema nikakve veze s Ato Inženjeringom bila je izuzetno bitna 2016. godine. Naime, tada je HDZ tvrdio da je u posjedu dokumenata “iz kojih je vidljivo da je bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) bivšoj supruzi te drugim osobama i tvrtkama priskrbio više od 150 milijuna kuna vrijednih poslova s Hrvatskom elektroprivredom”. Iz te tvrtke tada su sve demantirali, posebno u dijelu Vrdoljaka kao vlasnika, suvlasnika ili čovjeka koji ima utjecaj na tvrtku.

“Vrdoljak je bio direktor tvrtke od 2001. do 2009. godine, od kada prestaje raditi u ATO Inženjeringu i od tada prestaju svi kontakti s tvrtkom te bilo kakav utjecaj Ivana Vrdoljaka na poslovanje ATO Inženjeringa. Tvrtka trenutno ima osam suvlasnika, od kojih je jedna i Tatjana Vrdoljak, bivša supruga Ivana Vrdoljaka, koja je u vlasništvo ušla rastavom braka te nikada nije bila djelatnica tvrtke”, stajalo je u priopćenju Ato Inženjeringa.

Osam suvlasnika tada su bili Dražen Dorić, Dejan Đurišić, Željko Grahovac, Marinko Šlezak, Viktor Gamoš, Kruno Vinovčić, Zoran Jelić i Tatjana Vrdoljak. Na listi nije bilo Ivana Vrdoljaka. Kako danas Vrdoljak može tvrditi da je eventualno prodao udjele tvrtke koja je rastavom pripala bivšoj supruzi, nije nam poznato.

Što je Vrdoljak prijavio u posljednjoj imovinskoj kartici?

Prema posljednjoj imovinskoj kartici iz 2015., Vrdoljak je prijavio stan u Osijeku od 98,47 kvadrata i garažu kupljenu 2014. godine. Tu je i kredit od 80.400 eura iz 2014. godine na deset godina, koji i dalje otplaćuje. Prijavio je i automobil, dva mopeda te tvrtku Visan.

Tada je otkrio da sa suprugom dijeli kuću u Aljmašu, dionice Atlantica te 64 paketa dionica T-HT-a. Na suprugu se vodi i Mercedes C klase. Vrdoljak je upisao i kako plaća alimentaciju od 2500 kuna. Ušteđevine nije bilo, odnosno ušteđevina je otišla na kupovinu stana u centru Osijeka, piše Index.

S obzirom na to da je Vrdoljak zadržao postojeće nekretnine, kao i da nije zaradio od prodaje tvrtke Visan te da nije imao velikih poslovnih uspjeha sa svojim tvrtkama, baš kao što ih nije imala ni njegova supruga, postavlja se pitanje odakle Vrdoljaku milijuni za stan u Zagrebu od 168 kvadrata i to u novogradnji?

Nepostojanje sukoba interesa dokazao prodajom tvrtke za samo tisuću kuna

Tvrtka Visan u vlasništvu je Vrdoljakovih, koja je navedena u gore spomenutoj imovinskoj kartici, prodana još 2016. godine i to poduzetniku sa zadarskog područja, Goranu Tudoroviću, čiji je projekt Nova camping na Pagu u mandatu Vrdoljaka ušao na popis strateških investicija. Vrdoljak je tada govorio da nema nikakvog sukoba interesa. Važan dokaz njegovoj tvrdnji bila je njegova izjava da je tvrtka prodana za – tisuću kuna.

“Tvrtka Visan u trenutku prodaje nije imala nikakvih potraživanja ni dugovanja. Odgovorno to tvrdim. Saldo na računu je – nula. Prodana je za tisuću kuna, što je vrijednost ‘papira’, upravo zbog toga da se izbjegnu bilo kakve političke hajke”, rekao je Vrdoljak prije tri godine.

Ako je suditi po toj izjavi, do novog stana u Zagrebu nije mogao doći zaradom od prodaje tvrtke. Osim ako Vrdoljak ne računa tisuću kuna kao značajna sredstva.

Lani osnovao tvrtku koja je završila godinu s minusom

Ivan Vrdoljak prošle je godine osnovao tvrtku Livit koja se bavi računalnim programiranjem, a tvrtka je prošlu 2018. godinu završila s minusom od 33.600 kuna. Nisu nam poznati prihodi iz ove godine, a ove je osnovao tvrtku Sunčani Žnjan s Klementom Bašićem, članom predsjedništva HNS-a. Tvrtka bi se trebala baviti gradnjom i poslovanjem nekretninama, a osnovana je s početnim kapitalom od 20 tisuća kuna, piše Index.

Prema poslovnim podacima, Vrdoljak se nije mogao obogatiti ni s novim tvrtkama.


Komentari