Otkriveno do kada će trajati obnova Oktogona: Radnici rade, iako se ne vide

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon osiguranja pristupa i pregleda svih oštećenja, izrađena je tehnička dokumentacija obnove prolaza Oktogon te je na istu ishođeno rješenje od nadležnog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, temeljem kojeg se izvode radovi obnove. Složeni konzervatorski radovi biti dovršeni do studenog sljedeće godine a vrijedni su nešto manje od 5 milijuna kuna, doznaje Radio Sljeme. 

Sveobuhvatna obnova

Izvest će se cjelovita obnova vitraja centralne kupole, što podrazumijeva kompletnu demontažu, radioničke radove i ponovnu montaža u sanirane okvire na kupoli. Sanirat će se tornjić između donje velike i gornje male kupole te limeni opšav podgleda kupole. Radit će se na zaštitnoj čeličnoj mrežastoj konstrukciji krova prolaza koji se sastoji od armiranog stakla i zaštitnih čeličnih rešetki. U prolazu i ispod kupole obnovit će se zidne površine i arhitektonske plastike s prethodnom izradom šablona. Kamena podnožja zidova i pilastara te stolarski elementi prolaza također će biti sanirani.

Ugradit će se 4 split klima sustava u odvodne žljebove kako bi se spriječilo smrzavanje i stvaranje kondenzata (vlage) u međuprostoru staklenih opni. Sanirat će se i rasvjetna tijela unutar prolaza te staklene podne prizme.

Dio radova već je završen

Do sada su izvedeni radovi na okvirima i staklenim pločama zaštitnog staklenog krova te na zaštitnoj čeličnoj mrežastoj konstrukciji krova u dijelu prolaza prema Trgu Petra Preradovića, a u tijeku su radovi u dijelu prolaza prema Ilici. Završeni su kozervatorsko-restauratorski radovi na dijelu između podgleda i zaštitnog staklenog krova te je na tom dijelu u tijeku bojanje fasade. Obnovljene su staklene ploče koje su montirane u podgled prolaza, kao i okviri i staklene ploče zaštitnog staklenog krova iznad centralne kupole. Obavljeni su bravarski i ličilački radovi na bravarskoj nosivoj konstrukciji kupole i vitraja, radionički radovi na obnovi svjetiljki te su iste ugrađene (u dijelu prolaza prema Trgu Petra Preradovića), strojarski i elektro radovi za ugradnju split klima sustava, kiparsko-restauratorski radovi na arhitektonskoj plastici i građevinsko obrtnički radovi na fasadi – između staklenog podgleda i zaštitnog staklenog krova – u dijelu prolaza prema Ilici. Demontirani su svi elementi vitraja centralne kupole koji su pažljivo zapakirani u drvene sanduke, za vertikalni i horizontalni transport, te su odvezeni u radionicu, te ulazna kovana vrata sa ulaza u prolaz iz Ilice i s Trga Petra Preradovića.

Upravo se ugrađuje metalni okvir s mrežom za zaštitu staklenog krova, u dijelu prolaza prema Ilici. Traju radionički radovi na vitraju te restauratorski radovi na ulaznim kovanim vratima. Ugrađuju se gotovi segmenti vitraja na kupoli i novi reflektori na kupoli.

Za sve navedene radove montirana je skela, dodatna radna skela i radne platforme. Zbog sigurnog pješačkog prometa ispod zone radova postavljena je zaštitna drvena obloga te nije moguće vidjeti radnike niti radove koji se izvode na centralnoj kupoli i na staklenom krovu u dijelu prolaza prema Ilici.

Izvođač radova je zajednica gospodarskih subjekata GRADNJAPROJEKT-ZAGREB d.o.o. i LJEVAONICA UMJETNINA ALU d.o.o.. Vrijednost radova iznosi 4.858.065,21 kn (bez PDV-a), a planirani rok završetka radova je studeni 2020. godine.


Komentari