Otkrivena prava pozadina obračuna u KBC-u Sestre milosrdnice: ‘Izbacila ju je iz sobe, prijetila otkazom i bacala stolice’

Screenshot: KBC Sestre milosrdnice

U zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice jutros je došlo do fizičkog obračuna između zamjenice ravnatelja bolnice Dijane Zadravec i Mije Primorac, voditeljice Odjela nabave medicinskih proizvoda, a intervenirala je i policija. Incident je, navodno, izazvala Dijana Zadravec koja je napala Miju Primorac jer je poništila natječaj za edukaciju oko kupnje novog magneta Tesla 3 za radiologiju, piše Index.

Cure novi detalji obračuna u Vinogradskoj bolnici: HDZ-ova zamjenica ravnatelja otprije poznata po ispadima

Kako piše taj portal, sada se zna pozadina priče, odnosno o kakvom se natječaju radi i zašto je poništen. Riječ je o natječaju koji je dio projekta “Optimizacija i poboljšanje učinkovitosti radiološke dijagnostike u sustavu zdravstva Republike Hrvatske – Radiološki edukacijski centar”, vrijednog 32,5 milijuna kuna koji u iznosu od 85 posto financira Europski socijalni fond, a 15 posto država. Ministarstvo zdravstva tvrdi da će taj projekt specijalistima i specijalizantima radiologije koji rade u Hrvatskoj olakšati uvjete rada i time pridonijeti motivaciji za ostanak u Hrvatskoj.

“Primorac je morala poništiti natječaj kojeg je Zadravec isforsirala”

“Mia Primorac je kao voditeljica Odjela nabave medicinskih proizvoda, obavijestila Dijanu Zadravec da su u ponedjeljak morali poništiti natječaj jer Dijana Zadravec, koja je pokrenula projekt, nije imala potpisanu odluku Ministarstva zdravstva pa tako ni osigurana sredstva za nabavu aparata. Natječaj se mora poništiti jer je bio vremenski ograničen. Dijani Zadravec je rečeno da ne objavljuje natječaj dok god ne bude imala pismenu odluku Ministarstva, a ona nije poslušala. Odluku je dobila u utorak i nije ju dostavila Miji, već tajnici koja nije ni znala što je to”, rekao je za Index dobro upućeni izvor.

Kaže kako je Dijana Zadravec jučer u Ministarstvu zdravstva potpisala odluku s ministrom oko financiranja projekta pa dodaje da je danas napala Miju Primorac jer je poništila natječaj te je vikala na nju da joj namjerno opstruira projekt.

Nije dobila odluku ministarstva na vrijeme

“Natječaj je poništen jer odluka Ministarstva o financiranju nije stigla, međutim sad kad je odluka stigla opet će se raspisati natječaj i to nije nikakav problem, takve stvari se događaju, već smo raspisivali ponovne natječaje. Uostalom, Zadravec je kriva jer je inzistirala da se natječaj objavi prije odluke Ministarstva tako da je apsolutno neprihvatljiv današnji napad na Miju Primorac”, kazao je izvor.

Podsjetimo, nekoliko izvora iz Vinogradske bolnice nam je ranije danas ispričalo kako je došlo do sukoba.

“Mia Primorac je radila na EU projektu (edukacija za kupnju magneta 3 Tesla) koji je dobila Zadravec te je izvijestila Dijanu Zadravec da moraju poništiti dio natječaja. Ona je danima već vrijeđala Miju Primorac da ništa ne zna, da je nesposobna i jutros je sve kulminiralo fizičkim napadom. Bilo je nekoliko svjedoka koji su sve vidjeli. Dijana Zadravec uletjela je na sastanak i derala se na Miju te ju vrijeđala, a potom je Mia izvadila mobitel i u tom trenu ju je Dijana opalila svom snagom po ruci i viknula ‘nećeš ti mene snimati’. Mia joj je automatski uzvratila i udarila je po nadlaktici. Tad je nastala tuča i Mia je zadobila ogrebotine po ruci jer ju je Dijana izgrebala”, ispričali su nam.

“Mia se tresla i završila na hitnoj”

Okupljeni svjedoci su ih rastavili. Potom je, tvrde izvori, Dijana Zadravec rekla da će Miji dati otkaz.

“Miju je izbacila iz sobe i počela urlati da će joj dati otkaz, bacala je stolice, a svim okupljenim svjedocima je rekla ako neće svjedočiti u njenu korist, da će ih sve srediti. Mia se nakon toga nekontrolirano tresla i otišla je na hitnu te je završila kod psihijatra. U smrtnom strahu je od Dijane. Doživjela je veliki psihički stres i zvala je policiju koja je došla. To je sve kulminiralo nakon što ju je Dijana Zadravec danima mobingirala. Pa nama je otišlo devet radiologa otkako je Dijana Zadravec postala šefica, svi su otišli zbog nje”, rekli su nam izvori.

Za kraj dodajmo kako je Ministarstvo zdravstva jučer objavilo priopćenje u kojem navode da je u njihovom ministarstvu svečano potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Optimizacija i poboljšanje učinkovitosti radiološke dijagnostike u sustavu zdravstva Republike Hrvatske – Radiološki edukacijski centar”.

Zadravec je Plenkovićeva miljenica

Dijana Zadravec se nakon prošlih parlamentarnih izbora, koji su održani u rujnu 2016. godine, spominjala kao moguća ministrica zdravstva i slovi kao miljenica premijera Andreja Plenkovića koji ju je tada stavio i na listu HDZ-a u 1. izbornoj jedinici čiji je nositelj bio upravo on. Od ukupno 62.310 preferencijalnih glasova, dobila je samo 284 (0,45%) te je po broju glasova građana bila pretposljednja na listi.

Kako je ipak na kraju nije postavio za ministricu, Dijana Zadravec dobila je mjesto zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice.

Projekt vrijedan 32,5 milijuna kuna

Projekt se financira u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., kao izravna dodjela sredstava.

“Ciljevi poziva su poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite te povećanje učinkovitosti i djelotvornosti zdravstvenog sustava RH, kao i unaprjeđenje znanja i vještina zdravstvenih djelatnika u području radiologijske prevencije, dijagnostike, terapije i rehabilitacije bolesti glave i vrata. Iznos projekta je 32.559.724,50 kuna, od čega je ESF (Europski socijalni fond) financiranje (85 posto): 27.675.765,82 HRK, a nacionalno sufinanciranje (15 posto): 4.883.958,68 kuna”, stoji na stranicama Ministarstva zdravstva.

Na potpisivanju su bili ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar, zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice i predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Dijana Zadravec te državni tajnik ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Dragan Jelić, kao i pomoćnici ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ruža Hrga i Ante Džapo.

Potpisnici Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava su Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zapošljavanje i KBC Sestre milosrdnice (Referentni centar za radiologijsku prevenciju, dijagnostiku, terapiju i rehabilitaciju bolesti glave i vrata kao korisnička institucija).

Ministarstvo: Radiolozi će radi toga ostati u Hrvatskoj

“U Hrvatskoj postoji potreba za edukacijom radiološkog kadra čije ustanove posjeduju modernu radiološku opremu, a koji nema dovoljno iskustva u radu u tom području. Modernije i složenije radiologijske dijagnostičke metode, ali i cjelokupna intervencijska radiologija, doživljavaju izrazito brz napredak i vrlo česte promjene i nadogradnje zahvaljujući razvoju tehnologije, ponajprije softvera, što zahtijeva trajnu medicinsku edukaciju. Provedbom projekta, korisnička će institucija, osim kvalitetnih uvjeta za obavljanje zdravstvenih djelatnosti, omogućiti i provedbu vrhunskih istraživanja u znanstvenom području biomedicine i zdravstva, polju kliničkih medicinskih znanosti, grani radiologije”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Educirat će se specijalizanti i specijalisti radiologije te inženjeri medicinske radiologije kojima je potrebna dodatna i/ili daljnja edukacija iz područja moderne radiologijske dijagnostike glave i vrata, dominantno iz centara primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, a koji bi na taj način stekli i/ili osvježili svoja znanja. Projekt će specijalistima i specijalizantima radiologije koji rade u Hrvatskoj olakšati uvjete rada i time pridonijeti motivaciji za ostanak u Hrvatskoj, piše Index.


Komentari