Otkriven pravi razlog: Evo zašto je Grad pomaknuo autobusnu stanicu ispred vile bivšeg menadžera Agrokora

autobusi.org - ilustracija

Neobična situacija dogodila se ljetos u Nazorovoj ulici koju obnavljali radnici Zagrebačkih cesta, javlja Telegram.

Nakon završetka radova, stanari su primijetili da je autobusno stajalište bez objašnjenja pomaknuto nešto bliže Britanskom trgu, s kućnog broja 25, na kućni broj 23. Međutim, samo pet dana nakon što su iscrtali to novo stajalište, napravili su još novije, još nešto niže, kod broja 21.

Pročelnik nadležnog Gradskog ureda za prostorno uređenje i promet, Dinko Bilić, ljetos je službeno kazao kako su morali odustati od autobusne stanice kod broja 23, jer se nalazi ispred vile u kojoj će, nakon što to zdanje bude dovršeno, biti smješteno neko novo veleposlanstvo.

Pročelnik Bilić detaljno je opisao kako je njegov Ured s djelatnicima MUP-a i ZET-a izvršio očevid te su zaključili da bi zbog poboljšanja sigurnosti veleposlanstva i buduće policijske kućice koja će tamo biti smještena, stajalište trebalo opet preseliti.

Međutim, iz ZET-a su tvrdili da ne znaju razlog preseljenja stanice, a iz MUP-a da nemaju saznanja da će tamo biti veleposlanstvo. Isto je potvrdilo i Ministarstvo vanjskih poslova rekavši da njima nije stigla nikakva najava niti iz jedne zemlje. Glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba potvrdio je kako je stanica premještena, ali nije znao razlog. Rekao je kako su lokacije stajališta u nadležnosti Gradskog ureda za promet.


Iz tog ureda su rekli kako postoji potreba za premještanjem navedenog autobusnog stajališta, budući da se u Nazorovoj ulici kod broja 23 “odvijaju pripremni radovi za budući stambeni objekt namijenjen za rezidenciju veleposlanstva diplomatske misije”.

“Prvo su pomaknuli stanicu 36 metara, a potom još 11 metara niže. Dakle, sada je 47 metara niže nego što je bila, a to je velik problem za značajan broj starijih ljudi i onih s invaliditetom koji žive u obližnjoj Zamenhofovoj ulici. Uz to, stanica je sada toliko blizu Britanskom trgu da se na njoj ne isplati čekati bus”, rekla je stanarka iz obližnje kuće.

Tabla na ogradi luksuzne kuće, otkriva da je riječ o “zamjenskoj stambenoj i pomoćnoj građevini” i da su investitori Dražen i Martina Kocijan. Dražen Kocijan bio je predsjednik uprave Tiska u vrijeme dok je Agrokor vodio Ivica Todorić. No lani je odstupio sa svih funkcija nakon što je izvanredni povjerenik za Agrokor, Fabris Peruško, predložio njegovu smjenu.

U poduljem pismu, Peruško zahtjev za smjenom Kocijana obrazlaže sumnjama u njegove nezakonite radnje dok je bio na čelu Tiska. Kocijan te optužbe negira, ali je nakon pisma otišao iz tvrtke.

Kocijan je samo kratko rekao kako je kuća projektirana kao rezidencija za veleposlanstvo te je previđena za daljnju prodaju ili iznajmljivanje. Na pitanje o kojoj se državi radi pozvao se na povjerljive poslovne informacije te samo dodao kako je u igri “više opcija”.

MUP je definitvno demantirao Kocijana, ali i pročelnika Bilića. Tvrde kako nisu imali nikakvu komunikaciju s djelatnicima ZET-a i Gradskim uredom za prostorno uređenje oko navedene kuće, “niti raspolažu informacijom da će u stambenom objektu na adresi Vladimira Nazora kbr. 23 u Zagrebu, biti smještena rezidencija strane diplomatske misije u RH”.

Tek nakon odgovora iz MUP-a i MVEP-a Bilić je priznao kako je zahtjev za izmicanjem stanice stigao od samog investitora Kocijana.

Prebacivanje lokacije stanice na zahtjev imućnih stanara nije posve neobično u mandatu gradonačelnika Milana Bandića. Tako je u rujnu 2017. otkriveno da je Grad uklonio autobusno stajalište linije 102 Britanac – Šestine koje se nalazilo ispred nove vile nogometaša Darija Srne u ulici Gornje Prekrižje.

Komentari

loading...