Rasulo u zagrebačkim bolnicama? Nakon KB Dubrava, stiže i pismo iz Merkura: ‘Pacijenti se smrzavaju, ne primamo plaću…’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zbog pandemije koronavirusa u bolnicama diljem svijeta vlada svojevrsno opsadno stanje, pa ne čudi da ništa bolje nije ni su hrvatskim bolnicama. Liječnici i medicinske sestre od iscrpljenosti padaju s nogu, nema dovoljno osoblja, a od umora se lako potkradaju greške. No, sada uslijed koronakrize stižu neke indikacije da problemi koje su zadesili zagrebačke bolnice nisu ništa novo, već da se neki od njih vuku godinama.

Nakon što je jučer u javnost dospjelo pismo za koje se pretpostavlja da ga je napisala mlada liječnica iz KB Dubrava, o tome kako bolesnici ne dobivaju redovito hranu i lijekove, novo je pismo sličnog sadržaja sada stiglo iz KB Merkur a Večernji list ga prenosi u cijelosti:

“Na Internoj u bolnici Merkur medicinske sestre i tehničari su na izmaku snaga. Na odjelu gastroenterologije dva puta su kolegice bile u izolaciji zbog pozitivnih pacijenata i osoblja. Radile smo ubrzane smjene i imale preko 200-220 sati. Ali plaću za odrađene sate nismo dobile. Ovo je problem koji je star duže vrijeme. Glavna sestra bolnice i glavna sestra Interne, sestra Vesna Stužić vodi dvostruke rasporede, briše nam pošteno i krvavo odrađene sate. To je nešto što radi dugo vremena i to se odavno zna. Navodno isto se radi i našim liječnicima. Tražimo svoja prava i pošteno zarađenu plaću u ovim teškim uvjetima. Osim financijskih problema, problemi u sestrinstvu na Internoj se gomilaju, sestra Vesna ništa ne rješava, vlada ne-organizacija i opće nezadovoljstvo kolega i kolegica. Sve se to zna i gura se sve pod tepih. Puno naših kolegica s odjela gastroenterologije i nefrologije je otišlo. Ali sestra Vesna je u bolnici svaki dan više od 12 sati, godišnji odmor ne koristi, ali probleme ne rješava. Pitamo se i gdje je zakon kad je u pitanju i ne korištenje godišnjih odmora. Sa strahom čekamo i zimu jer radimo u neljudskim uvjetima. Tko god se prošeće odjelom gastroenterologije i nefrologije vidjet će o čemu se radi. Pacijenti se smrzavaju, prozori se ne mogu zatvoriti ili otvoriti, puše kroz prozore, curi voda kroz prozore, kolegice stavljaju plahte i deke na prozore, pacijenti nas napadaju i žale nam se da im puše i da im je hladno. Odjeli su prljavi. I nikog nije briga. Molimo Vas za pomoć da se problemi sestrinstva, uvjeti rada i skrbi pacijenata hitno riješe na internoj”, stoji u tom pismu.

Iz Večernjeg su nakon zaprimanja pisma tražili očitovanje ravnatelja KB Merkur dr. Marija Starešinića i glavne sestre Vesne Stužić, koji su im odgovorili kako su istu anonimnu pritužbu dobili i oni. Zbog toga je i održan sastanak rukovodećih sestara ustanove i evidentičara radnog vremena.

“Utvrđeno je da se odjelna evidencija radnih sati, dostupna također na intranetu naše ustanove, u cijelosti poklapa s evidencijom radnih sati koju vodi Glavna sestra bolnice. Svi radni sati liječnika i medicinskih sestara u Kliničkoj bolnici Merkur se ispravno evidentiraju i plaćaju sukladno odredbama važećeg Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a provode putem sustava Centralnog obračuna plaća Ministarstva financija. Bitno je napomenuti da niti jedan liječnik ili medicinska sestra nisu podnosili pritužbe na uvjete rada u našoj ustanovi, niti su navodili istovjetne ili slične organizacijske probleme koji se spominju u anonimnoj predstavci. Utvrđeno je da se odjelna evidencija radnih sati, dostupna također na intranetu naše ustanove, u cijelosti poklapa s evidencijom radnih sati koju vodi Glavna sestra bolnice. Svi radni sati liječnika i medicinskih sestara u Kliničkoj bolnici Merkur se ispravno evidentiraju i plaćaju sukladno odredbama važećeg Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a provode putem sustava Centralnog obračuna plaća Ministarstva financija. Bitno je napomenuti da niti jedan liječnik ili medicinska sestra nisu podnosili pritužbe na uvjete rada u našoj ustanovi, niti su navodili istovjetne ili slične organizacijske probleme koji se spominju u anonimnoj predstavci”, odgovorili su iz Merkura. Osvrnuli su se i na navode o lošim uvjetima boravka u prostoru bolnice”, odgovorili su iz ove bolnice.


Komentari