Otac koji je bacio djecu s balkona mogao bi dobiti više od 50 godina zatvora!

Facebook

Nakon što je Josipu Rođaku, ocu koji je s balkona visokog šest metara bacio četvero malodobne djece, određen 30-dnevni pritvor istražni sudac Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković kazao je da se kazna zatvora može popeti i na više od 50 godina.

“Propisana kazna za ovako teško kazneno djelo je do 40 godina zatvora, a ako se odredi više kazni dugotrajnog zatvora, kazna se može popeti i na više od 50 godina”, pojasnio je Visković.

U članku 51. Kaznenog zakona koji govori o stjecaju kaznenih djela stoji da “ako počinitelj jednom ili više radnji počini više kaznenih djela za koja mu se istodobno sudi, sud će mu za svako kazneno djelo utvrditi kaznu, a zatim će ga osuditi na jedinstvenu kaznu”.

No, kako će teći proces ovisit će prvenstveno o tome što će pokazati psihijatrijsko vještačenje.

“Osoba koja je neubrojiva ne može biti kriva, određuje joj se smještaj na psihijatriji, najprije šest mjeseci, a potom prema potrebi”, pojasnio je Visković.

U četvrtak je pak glasnogovornica PU Zadarske Ivana Grbin potvrdila da su podnijeli kaznene prijave protiv oca za četverostruko teško ubojstvo u pokušaju.

Čija je odgovornost najveća?

Čin koji je potresao čitavu Hrvatsku otvorio je mnoga pitanja, a najviše se raspravlja o tome čija je odgovornost najveća.

Promptno je reagirala ministrica demografije, obitelji, socijalne politike i mladih Nada Murganić koja je u suzama doputovala u Zadar, a potom na Pag. Istraga će pokazati je li zakazao lokalni Centrar za socijalnu skrb.

Ipak, neki smatraju da je sama ministrica najodgovornija za ovakav propust u resoru kojim rukovodi.

Političari poput Darinka Kosora predbacuju Nadi Murganić kako se ovdje itekako radi o političkoj odgovornosti. U obranu ministrice stao je predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić kazavši kako misli da nema političke odgovornosti u slučaju s Paga.

Podsjetimo, curica koja je bila u kritičnom stanju nakon što ju je otac bacio s balkona jutros je uspješno operirana.

“Stanje djeteta je ozbiljno, ali stabilno”, priopćeno je iz bolnice danas oko podneva.


Komentari