OŠTRA REAKCIJA Bivši Bandićev pročelnik za financije gradski proračun nazvao ‘koprcajućim’, a nije štedio ni Tomaševića

Photo: Pixsell

Poslovni direktor Stranke rada i solidarnosti – BM 365 Slavko Kojić, održao je konferenciju za novinare na kojoj je najavio amandmane na gradski proračun te financiranje mjere roditelj odgojitelj. Također se osvrnuo na predstavljeni proračun za iduću godinu te ga nazvao “koprcajućim”.

“Ukoliko je ovaj tim oko Možemo! koji je u funkciji upravljanja Gradom Zagrebom nazivao prošli proračun za 2021. godinu ‘fiktivnim’, ne znam po čemu ovaj proračun treba imati neko drugo obilježje. Dakle, ništa se u strategiji i izradi proračuna nije bitnog promijenilo u odnosu na ono kakav je bio i ovaj do sada”, ustvrdio je dugogodišnji pročelnik za financije pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

“Ako pogledamo poreze kao najizdašniji prihod, kaže, oni su čak relativno u ukupnom iznosu pali, ali najviše zbog toga što se povećavaju iznosi pomoći. Grad Zagreb, sve više i više postaje predmet i mjesto gdje treba pomagati, umjesto da je onaj koji drugima pomaže, došao je u situaciju da se njemu treba pomagati”, dodao je i napomenuo da prihodi pomoći rastu do čak po čak 17 posto.

Upozorio je i da se nastavlja sa zaduživanjem i prodajom imovine, te ističe da se taktika nije promijenila u odnosu na prethodni proračun.

“Jedino što se posegnulo za ukidanjem određenih rashoda, kao što su roditelji odgojitelji, i to ‘sjekirom'”, izjavio je Kojić i najavio da će u predloženim amandmanima na proračun biti osigurani prihodi iz kojih se mogu sačuvati ti rashodi za roditelje odgojitelje kao i za zagrebački sport te za još niz stvari.

Kojić kaže i da je proračun za 2022. godini i vrlo problematičan i upozorava a ne rješava glavni uzrok financijskog stanja u Gradu, a to je, kako on tvrdi, zakonodavni okvir koji rješava prihode jedinica lokalne samouprave.

“Bojim se da ova ekipa koja je na vlasti s ovim proračunom kojeg predlažu, neće biti u stanju nositi se sa izazovima sljedeće godine – a to su izazovi razvoja i obnove u uvjetima pandemije. Dakle, ‘ti nemoćnici u pameti’ jednostavno nisu oni koji nam s ovakvim proračunom mogu osigurati i uvjeriti nas da nas čeka, ako ne bolja, makar ista budućnost”, zaključio je Kojić.

Član Predsjedništva stranke BM 365 Ivica Lovrić, pozvao je Tomaševića da poništi protuzakonitu odluku Upravnog vijeća  Javne ustanove Park Maksimir. Lovrić tvrdi da je vijeće izabralo ravnateljicu koja se nije ni prijavila na natječaj, pa je gradonačelnika pozvao da razriješi to Upravno vijeće.

Komentari