‘OSTAT ĆEMO BEZ SVEGA’: Prosvjednici u strahu: ‘Maltretiraju stanovnike i ponašaju se krajnje građanski nekulturno’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Danas je u podne počeo prosvjed na Markovom trgu. Na Gornjem gradu okupili su se građani koji protestiraju protiv prijedloga Zakona o pomorskom dobru.

Organizatori su objasnili kako su došli jer smatraju da prijedlog Zakona ima prikrivenu privatizaciju, založno pravo funkcionalne cjeline i koncesije na 50 godina, izdavanje građevinskih dozvola Lučke kapetanije za sanaciju i puno drugih pojmova, poglavlja i članaka iza kojih stoji prikrivena privatizacija.

(VIDEO) ‘NE KRADITE PLAŽE’ Prosvjed na Markovom trgu zbog novog prijedloga Zakona: ‘Neka završi tamo gdje mu je mjesto – u smeću’

Razgovarali smo s prosvjednicima koje smo upitali o njihovim razlozima dolaska.

Jedan prosvjednik koji živi u Zagrebu rodom je iz Zadra. “Dobro sam upoznat s time kako se devastira hrvatska obala, kako turizam općenito devastira život u priobalnim naseljima i gradovima. Ovdje sam došao zato što smatram da je neprihvatljivo ovo što hrvatska Vlada radi i na koji način se dalje želi eksploatirati obalu, gradove, naselja i nas građane same.”

Konkretno, smeta ga turistička devastacija u Zadru. “Ugostiteljski se objekti, kafići i restorani, šire na štetu lokalnog stanovništva, ostavljaju gradovima svoje smeće, maltretiraju stanovnike i ponašaju se krajnje građanski nekulturno.”

Smatra  kako je ovaj zakon jedan od načina da se nastavi devastacija hrvatske obale, “…da se ono što nam je već ukradeno, dodatno još uzme.”

(FOTO) ‘OVAJ ZAKON VAM JE ZA…’ Pogledajte maštovite natpise na transparentima s Markova trga

Među prosvjednicima našla se i jedna žena. Na Markov trg stigla je iz Istre. “Mi smo aktivisti iz Fažane, grupa građana koja se već duže vrijeme bori protiv ilegale gradnje i devastacije naše obale na području naše općine i po pitanju prostornih planova koji su se počeli zadnjih godina mijenjati i omogućavati izgradnju velikih hotela u prvom redu do mora”, objasnila je.

“Sad je na sve to došao i ovaj nacrt zakona i što je mnogo, mnogo je. Ostat ćemo bez svega, prema tome moramo se svi mobilizirati”, zaključila je.


Komentari