OSTAJE IZA REŠETAKA: Završilo suđenje Todoriću!

Ilustracija

“Nije određen pritvor zbog utjecaja na svjedoke, međutim određen je zbog određen zbog opasnosti od bijega. Ponudili smo jamčevinu, sve uvjete pod kojima je on bio pušten u Negleskoj. Identičnu jamčevinu, sve mjere opreza. No zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto”, rekla je poslije ročišta Jadranka Slokovića, Piše N1.

U 16 i 30 Ivica Todorić u pravosudnom kombiju je stigao u zgradu suda. Na sud su stigli i Todorićevi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Uoči užeg kabineta Vlade, ministar gospodarstva Darko Horvat je rekao da vjeruje u institucije i da će imati pravičan postupak. Odgovorio je na pitanje novinara o crnoj knjižici Ivice Todorića, poručivši da nema straha za implementaciju nagodbe za Agrokor, piše N1.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučivat će o dva zahtjeva u vezi bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića – prijedlogu obrane da ga puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži u zatvoru, ovoga puta zbog opasnosti od bijega.

“U međuvremenu je prvo stigao prijedlog obrane za ukidanjem istražnog zatvora, a nakon toga i prijedlog Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) da mu se odredi istražni zatvor, ali zbog opasnosti od bijega”, kazao je poslijepodne glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Na ročištu zakazanom za 16, 30 sati, uz Todorića i njegove odvjetnike biti će i predstavnici tužiteljstva. Obje strane iznijeti će svoje argumente, a sucu će se moći obratiti i Todorić, pojasnio je Devčić.

Na pitanje jesu li ispitani svi svjedoci u istrazi u kojoj se Todorić i njegovi suosumnjičenici terete za izvlačenje preko milijarde kuna iz Todorićve bivše tvrtke Devčić je kazao da je neispitan ostao jedan svjedok “koji se prema podacima u spisu nalazi u Švicarskoj i njegovo ispitivanje će biti provedeno zamolbenim putem”.

Upitan hoće li Todorić, u slučaju da mu istražni zatvor danas bude ukinut sa suda otići kao slobodan čovjek ili će se morati ići ‘razdužiti’ u Remetinec, Devčić je kazao da dosadašnja praksa pokazuje da “sve takve osobe odlaze natrag u Remetinec, obavljaju administrativne stvari koje su vezane uz puštanje”.

Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković koja ga je prijepodne najprije posjetila u Remetincu, a potom je otišla i na Županijski sud, ranije je izjavila da obrana smatra kako nema uvjeta za produžavanje istražnog zatvora.

“Nema uvjeta za produženje istražnog zatvora. Ovaj jedan svjedok je nedostupan, ostali su svi ispitali. Hans Christian Jakobsen koji je van Europe, ako je nedostupan, neshvatljivo je da netko kaže da mi možemo doći do njega”, kazala je Sloković.

Dodala je i da Todorić nije bio u bijegu već da se zatekao u Engleskoj, ali i da u slučaju Agrokor nije bilo izvlačenja novca za privatni račun te da je sve ostalo u Agrokoru.

U razgovoru s novinarima kazala je da će ukoliko sud ostane pri tvrdnji da Todorić treba biti u istražnom zatvoru ponuditi jamčevinu.

 


Komentari