Osjeća velike bolove, ali se i dalje bori: Hrabra Lucija prolazi kroz brojne operacije i tretmane

Šesnaestogodišnja Lucija Seničić boluje od spinalne mišićne atrofije, a sada se za bolji život bori u Švicarskoj. U Klinici HUG u Ženevi kod profesora Dayera prolazi kroz niz kompleksnih i zahtjevnih operacija i tretmana. Spinalna mišićna atrofija Tip 2, od koje Lucija boluje, pojavila se kao posljedica njezine primarne bolesti – teške i ekstremne skolioze od 145 stupnjeva i kifoze kralježnice. U Švicarsku je otišla s roditeljima, Igorom i Renatom, a njezin nam je otac ispričao kako se snalaze i kroz koje će tretmane Lucija proći.

Brojne zahtjevne i komplekse operacije u Švicarskoj

U Švicarsku je bolnicu Lucija primljena u ponedjeljak 14. listopada, a prva operacija uslijedila je već idući dan. Prva je operacija bila skeletna trakcija koja se zbog prstena oko glave naziva “halo” trakcijom. Naime, Luciji je ugrađena metalna kruna sa šest vijaka. Za vrijeme operacija bila je pod punom anestezijom.

 


Lucija u svojoj bolničkoj sobi boravi s posebnom konstrukcijom iznad glave. Uz to, drže je utezi od 16 kilograma, iznos pola njezine tjelesne težine. Utezi i šipka od titana, koja će joj biti ugrađena, služe kako bi joj se kralježnica istegnula i, što je moguće više, ispravila.

Tri tjedna nakon prve operacije, Lucija će ići na kontrolno rendgensko snimanje cijele kralježnice u 3D-u. Nakon toga, liječnici će odlučiti koliko će tretmani još trajati. To može biti između jednog i tri tjedna. Donijet će odluku ovisno o tome koliko se stanje popravilo.

Razne se pretrage i kontrole često obavljaju pa je tako jedna bila prije tri dana. Pregledavao se položaj kralježaka te su oni bili u redu posloženi.

Krajnji se rezultat teško može prognozirati, ali profesor Dayer garantirao je roditeljima kako će se potruditi napraviti sve što je moguće te kako Lucija neće izaći iz bolnice, a da joj ne bude bolje.

Problemi s kralježnicom Luciji su uzrokovali i druge poteškoće. Naime, ima problema s gutanjem, odnosno herniju želuca. Zbog pritiska na jednjak ponekad nije mogla jesti ni piti čak po nekoliko sati. Švicarski liječnici planiraju ovaj problem rješiti nakon svih ostalih zahvata kako se situacija ne bi dodatno zakomplicirala.

Operacija kroz koje Lucija prolazi vrlo su kompleksne i malo tko je specijaliziran za takav tip pothvata. Primjerice, u Hrvatskoj stručnjaka uopće nema što su roditeljima potvrdili i liječnici. Zbog toga je HZZO odobrio i pokrio liječenje u inozemstvu.

Pružena je vrhunska njega, a roditelji su cijelo vrijeme uz nju

Švicarskim su osobljem više nego zadovoljni. Luciji je kroz cijeli dan pružena izvanredna njega. Primjerice, kada se treba okrenuti i pomaknuti, tri medicinske sestre joj pomažu namjestiti poziciju. Od njih tri, jedna uvijek mora držati glavu.

Također, Lucija sada ima posebna invalidska kolica s utezima. Pomoću njih je mobilna pa s roditeljima može ići po cijelom odjelu, a ne samo biti zatvorena u sobi u krevetu.

Roditelji su se, kao i njihova hrabra kćer, snašli u Švicarskoj. Smještaj su pronašli u humanitarnoj kući Ronald McDonald. Nalazi se na oko 10 minuta hoda od bolnice. Za smještaj, u kojem će boraviti oko 60 dana, uspjeli su prikupiti novac kroz pomoć obitelji, prijatelja, ali i svih građana koji su bili spremni pomoći.

Igor i Renata su s Lucijom kroz cijeli dan. Naime, Klinika HUG dozvoljava roditeljima da budu sa svojim djetetom neovisno o dobu dana. Tako od 8 sati ujutro do 19 sati navečer oboje mogu biti s njom, a tijekom noći je tamo jedno od njih. Lucijini se roditelji tako izmjenjuju kako ona nikada ne bi ostala sama.

Trpi velike bolove, ali veliki je borac

Iako zasad svi tretmani i zahvati idu po planu, Lucija trpi velike bolove. Dobiva lijekove u dozama koje smije primiti i na taj joj se način pokušava olakšati. Velika su joj podrška roditelji, ali i obitelj koja ju čeka u Zagrebu. Tako svakodnevno komunicira s mlađom sestrom Martom koja je ostala kod kuće s bakom.

Kada se obitelj vrati u Zagreb, Luciju očekuju posebne fizikalne terapije. Ona već sada osjeća olakšanje iako trpi velike bolove. Naime, do sada je morala nositi plastični korzet koji ju je jako stiskao, a u budućnosti će joj kralježnica biti fiksirana šipkom pa se neće mučiti neugodnim korzetom.

Igor Seničić za svoju Luciju kaže kako je veliki borac. Hrabro je odlučila otići u Švicarsku na liječenje jer zna da će joj pomoći. Rekao je kako je Lucija znala komentirati da joj može biti samo bolje, jer gore od stanja prije odlaska u Švicarsku – ne može.

Obitelj Seničić zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način pomogli realizirati put u Švicarsku. Sigurni su da će ova dva mjeseca Luciji puno pomoći te joj olakšati i uljepšati život.

Komentari

loading...