OSJEĆA SE PROZVANO! Beroš o Čavajdinom pismu: ‘Nisam ga imao vremena pročitati… Bavim se ozbiljnim poslom’

Vili Beroš (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Slučaj Zagrepčanke Mirele Čavajde i stanje u zdravstvu za RTL Danas komentirao je resorni ministar Vili Beroš. Na pitanje je li odbijenica iz Petrove poraz zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, Beroš kaže:

“Prema mojim informacijama pacijentica nije odbijena. Hrvatski zdravstveni sustav kao i svakom drugom pacijentu u ovom trenutku nudi maksimalno što može. Odbijena je možda njena želja da izvrši prekid trudnoće na određeni način, no moram dodati da se taj način u RH ne radi. U ovom trenutku ga ne može izvršiti u Hrvatskoj, no u Hrvatskoj završetak trudnoće u ovakvim slučajevima kada je drugostupanjska komisija dala pravorijek može se dovršiti. Kada je riječ o Europi, sve zemlje ne vrše taj zahvat. On je uobičajen u Velikoj Britaniji i Francuskoj, diljem Europe nije”, objašnjava Beroš.

Također tvrdi da će doći do promjene po tom pitanju.

“Jučer sam uputio dopis Hrvatskom društvu za perinatalnu medicinu da dostave stručno mišljenje koje administracija ne može dati i preporuke, kao i protokol o postupanju u slučajevima medicinski indiciranog prekida trudnoće iznad 22 tjedna u skladu s hrvatskim zakonima. Diljem Europe se ovaj postupak ne provodi standardizirano, provodi se u Sloveniji za čitavo ovo područje. To je činjenica i odbio bih tvrdnju da je odbijen prekid trudnoće sukladno odluci drugostupanjske komisije. On je predložen na određeni način koji se u ovom trenutku prema stručnim i zakonskim određenjima vrši u RH”, kaže ministar.

Otkrio je i da s Čavajdom nije razgovarao, a na pitanje hoće li je nazvati odgovara da neće samo on prosuditi o tome. Potresno pismo Mirele nije imao vremena pročitati.

“Ja ne mogu čitati novine, bavim se ozbiljnim poslom. Bio sam na sjednici Vlade, pa u Saboru, čestitao sam sestrama i medicinskim tehničarima ovaj dan”, rekao je Beroš i dodao da se ne osjeća odgovorim zbog cijele situacije, ali se osjeća prozvanim.

“Osjećam se prozvano, ali se ne osjećam odgovoran jer je postupano u njenom slučaju u RH u nekoliko zdravstvenih ustanova. Na nekoliko nivoa odlučivanja, donesen je pravorijek drugostupanjske komisije. U ovom trenutku ne razmišljam o ostavci, čak naprotiv, na osnovu ovih iskustava za koje bi volio da se nisu dogodili, moramo i da mi je zadatak unaprjeđivati sustav”, ustvrdio je Beroš i naglasio da potporu premijera ima.

Beroš je kazao i da ima potporu premijera. Ako mu se nešto može zamjeriti, ministar kaže da to može biti neadekvatno funkcioniranje sustava.

“Guranje problema pod tepih, moja administracija zna da to nije tako. Kad se ovakav problem izrodi, nastojim promptno reagirati. Neću spominjati dopis i ostala postupanja, ali možete biti sigurni da će čitav zdravstveni sustav naučiti na osnovu ovog iskustva za koje bi volio da se nije dogodio”, ističe.

Ministar smatra da je sadašnji zakon o pobačaju ustavan i daje ženama pravo na odlučivanje. Naglašava i da je siguran da će Sabor napraviti sve adekvatno po pitanju toga. Zakon treba predložiti ministarstvo, a Beroš kaže da će kad dobiju nalog dati stručnu podlogu za zakon.

“Sve ovisi o odluci Vlade, Sabora, svih ostalih. Do kraja ovog mandata načelno možda će i biti, ali ne mogu o tome s pozicije ministra zdravstva sam govoriti”, zaključuje ministar Vili Beroš za RTL.


Komentari