Optužile kuhara u zagrebačkoj školi za seksualno zlostavljanje, a onda se otkrila istina

Screenshot / Provjereno

Istraživajući priču o zlostavljanju žena u školskoj kuhinji Osnovne škole Pavleka Miškine u Zagrebu, Provjereno je došlo do otkrića što se zapravo događalo u školi, prenosi Index.

Dvije žene koje su se urotile protiv njega lagale su i krale, a kako se doznaje, za to postoje i dokazi: izvješće pravobraniteljice, presuda i snimke nadzornih kamera koje su zabilježile krađu hrane iz školske kuhinje.

Kuharice protiv ravnateljice, učitelja i kuhara

U ovoj su priči dvije suprotstavljene strane. Kuharica i pomoćna kuharica protiv ravnateljice, učitelja i kuhara. Jedino u čemu se slažu jest godina početka problema.

“Sve je krenulo 2012. godine, nakon što je ravnateljica zaposlila kuhara. Nakon toga je odmah krenuo na mene. U WC-u je lupao po vratima, hvatao me za prsa i stražnjicu te je govorio da je bosanska stražnjica tvrda. Kad bih nosila lonac, on bi me primio za prsa, a dok sam bila na sudoperu i prala suđe, on bi se primio za prsa i češao se o mene”, tvrdi Mara, pomoćna kuharica u školi.


Tvrdi i kako su nakon toga odmah obaviješteni učitelji i ravnateljica koja joj je, kako tvrdi, rekla da sve izmišlja.

Pisani tragovi tu izjavu demantiraju. Dapače, kuharica i pomoćna kuharica sa svojom sindikalnom predstavnicom došle su kod ravnateljice i prijavile da se taj događaj dogodio. No nisu to prijavile odmah, već mjesec dana kasnije.

Oglasila se na tu tvrdnju i ravnateljica OŠ Pavleka Miškine Vesna Vrbanović Janičić: “Na moje pitanje zašto me tada nisu obavijestile, pozvale policiju ili išle k doktoru, nije bilo odgovora. One ne znaju zašto to nisu napravile, ali tvrde da se to dogodilo.”

Kuharu izdano upozorenje

Ravnateljica je svejedno poduzela konkretne korake te je novom kuharu izdala preventivno upozorenje, piše Provjereno.

Na pitanje je li se sve to događalo u 2012. godini, pomoćna kuharica odgovara da se to događalo 2012., 2013. i 2014. godine. No ni to baš nije točno. Naime, škola se obnavljala školske godine 2013./2014. i nisu radili zajedno.

Tvrdile da se kuhar primao za spolovilo pred učiteljima i djecom

Pomoćna kuharica pisala je prijave, često navodeći kuharicu kao svjedoka. Pisale su i drugim institucijama. Obje su se požalile pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, koja je ustvrdila da škola mora poduzeti više u zaštiti pomoćne kuharice.

Škola je zbog toga uvela videonadzor. Prijave nisu prestajale, pa su u školi često bile i inspekcije. Zbog videonadzora sve je lako dokazivo, tvrdi ravnateljica, te dodaje da nisu imali nikakav negativan rezultat inspekcija.

Kulminacija prijava dogodila se kada je pomoćna kuharica urudžbirala prijavu protiv kuhara, u kojoj piše kako je kuhar pjevao prostačke pjesme i primao se za spolovilo pred učiteljima i djecom.

“Nakon tog događaja pregledala sam snimke kamera od tog i još dva prošla dana te sam ustanovila da su to bila normalna tri radna dana”, rekla je ravnateljica škole Vrbanović Janičić. Zatražila je očitovanje pomoćne kuharice, ali se ona nije očitovala, već je otišla na bolovanje. Godine 2017. opet su se žalile pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Žalbe protiv kuharica

“Tada je odluka pravobraniteljice bila da je škola učinila apsolutno sve što je bilo u njezinoj moći i da se postupalo razumno kao što je i trebalo”, kaže ravnateljica za Provjereno.

Predložena je medijacija, odnosno izmirenje, kako bi se popravili duboko narušeni međuljudski odnosi. U službenom dopisu piše da je kuhar pristao, a pomoćna kuharica i kuharica nisu se pak oglasile kada je medijacija trebala započeti.

“Mi smo rekle da ćemo se mi njoj obratiti putem odvjetnika kada sve bude zakazano. I ona nije više ništa tražila niti smo dobile kakav službeni dopis od nje”, rekla je pomoćna kuharica na pitanje novinarke o neoglašavanju na medijaciju.

Osim njihovih pritužbi protiv kuhara, urudžbirane su i one koje im ne idu u korist. Na njih su se žalili učitelji i roditelji đaka zbog neljubaznosti i bezobraznosti.

Videonadzor raskrinkao kuharicu

Pomoćna kuharica tužila je školu za uznemiravanje i diskriminaciju na radnom mjestu. Videonadzor ni u jednoj prijavi pomoćne kuharice nije potvrdio njezine navode. Ali je zato, javlja Provjereno, kuharicu potpuno raskrinkao.

“Prilikom moje jedne provjere kuhinje ustanovila sam da je zapravo kuharica spakirala dosta vrećica i da je to planirala odnijeti kući”, rekla je ravnateljica škole.

Videonadzor pokazuje kako je došla prije radnog vremena na posao. Umjesto da ih nosi u kuhinju, stvari je odnijela prema ormarićima kojima se služi osoblje na zamjeni. Meso je odnijela u kuhinju, izvadila foliju pa je s vrećicom otišla prema ormarićima. Zatim je odlučila baciti vrećicu u kojoj je nosila meso. Pozvana je policija. Baš u trenutku ravnateljičine inspekcije, snimka pokazuje kako kuharica trči prema kontejnerima.

Kuharica Mirjana Mikša sve demantira. Međutim, policija je pregledala kontejner i u njemu našla – meso. Mikša je dobila izvanredni otkaz, a istovremeno je počeo i sudski spor u kojem je pomoćna kuharica Mara tužila školu zahtijevajući da joj se omogući rad u kojem neće biti uznemiravana i spolno zlostavljana te je tražila odštetu. I sve to pet godina nakon što se navodno seksualno zlostavljanje dogodilo.

Sud odbacio optužbe za seksualno uznemiravanje i diskriminaciju

Svjedoci na sudu bili su joj bivša ravnateljica, učitelj koji je dobio zabranu ulaska u kuhinju i učitelj koji je u rodbinskoj vezi s njezinim suprugom i ujedno pretendent za mjesto ravnatelja.

Nakon što je pomoćna kuharica izgubila spor, žalila se višem sudu. Viši sud je djelomično preinačio presudu da je bila uznemiravana, ali ne i seksualno zlostavljana i da joj škola mora platiti 20 tisuća kuna te osigurati da ju se na radnom mjestu ne uznemirava.

Pomoćna kuharica u medijima tvrdi kako je dobila spor za seksualno zlostavljanje. Na pitanje novinarke zna li za što je dobila odštetu, Mara odgovara: “Za uznemiravanje, zlostavljanje, fizičko, verbalno i seksualno.” No to nije točno.

Nju njezino radno mjesto čeka, a kuharica koja je dobila otkaz tužila je školu tvrdeći da nije krala.

Komentari

loading...