OPREZNO SA SUNCEM! Nakon Zagreba, loši rezultati stižu i iz Splita: Sve više Hrvata oboljeva od zloćudnih tumora kože

Foto:

U sklopu javnozdravstvenog projekta “Djeluj sada” ove subote je na središnjem trgu u Splitu održana akcija preventivnih pregleda madeža tijekom koje su splitski i zagrebački liječnici pregledali 920 građana. Na tom uzorku građana otkriveno je ukupno 155 zloćudnih tumora kože, od čega je postavljena sumnja na 26 melanoma te 129 ostalih karcinoma kože. To je čak 17% od ukupnog broja pregledanih.

Svi kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom.

Podsjetimo, u sklopu navedenog projekta krajem svibnjaodržana je ista akcija i na Jarunu, a brojke su i tada bile slične. Naime, kod oko 20% pregledanih Zagrepčana otkriven je zloćudni tumor, od toga kod 22 osobe je postavljena sumnja na melanom.

Dvostruko veći porast melanoma: Kod 20 posto pregledanih građana otkriveni zloćudni tumori

Cilj akcije bio je osvijestiti građane o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu. S obzirom na veliki interes, ali i porazne rezultate, splitska gradska uprava istu akciju planira provoditi i ubuduće.


Komentari