OPREZ! Zbog visokih temperatura u ovim su situacijama najugroženiji djeca i životinje

Ljetne vrućine mogu biti posebno opasne, a često se premalo pažnje posvećuje brzom rastu temperatura u automobilima. Ovakve situacije pokazale su se najopasnijima za djecu i životinje.

Njih se najčešće ostavlja u autu za vrijeme odlaska u trgovinu ili drugih rutinskih obaveza. No, samo u SAD-u svake godine umre u prosjeku 37-ero djece od posljedica previsokih temperatura u automobilima, piše N1.

Osvještavanje ovog problema spasiti će živote djece, ali i kućnih ljubimaca koji su još češće ostavljeni u ovoj situaciji. Spoznaja o tome koliko zapravo temperatura u automobilu može narasti pomoći će u tome. Naime, unutar samo jednog sata temperatura u automobilu parkiranom na suncu, na temperaturi od 35 Celzijevih stupnjeva, može narasti na vrtoglavih 47 Celzijevih stupnjeva, pa i više.

Kod automobila parkiranih u hladu izmjerena je nešto niža temperatura, no svejedno se vrtjela oko 38 i više stupnjeva. Najviše se mogu zagrijati kontrolna ploča, i to na čak 69 stupnjeva u prosjeku, te volan s 53 stupnja i sjedala s 51.

Dovoljno je i mnogo manje od sat vremena kako bi temperatura u automobilu dosegla opasne razine. Osim toga, zbog bržih se izdisaja stvara i više vlage u zraku koja otežava rashlađivanje tijela znojem. Tijela djece i životinja u takvim situacijama mogu vrlo brzo doživjeti toplinski udar. Zbog toga se nitko nikada ne bi trebao ostaviti da čeka u autu, pa čak ni kako bi obavili brzinske zadatke.

 


Komentari