OPREZ! Zagrebom luta divlja životinja: Vlasnica moli da joj javite ako naiđete na njezinu ljubimicu

Foto: Facebook/Mjesni odbor Voćarska - Grad Zagreb

Na Srebrnjaku je osvanuo jedan pomalo neobičan oglas. Traži se izgubljena mačka, pasmine Karakal. Zbog svoje sličnosti s risom, karakal mačka je poznata i kao pustinjski ris. Zbog svog izgleda, neki ju ljudi drže kao egzotičnog kućnog ljubimca.

Ne znamo kako je došlo da pustinjski ris pobjegne, ali znamo da ga vlasnica traži.

“Na Srebrnjaku je osvanuo oglas o izgubljenoj mački pasmine karakal (riječ ‘karakulak’ na turskom znači ‘crno uho’).

Obratite pažnju i ukoliko ju primijetite, molimo obavijestite vlasnicu na 098 900 3888.
Inače, mačke pasmine karakal su divlje životinje, na zooplus piše ‘pripadnice pasmini karakal su divlje životinje i nije im mjesto u kući ili stanu.’ te ‘sklonost bježanju – visoka’.

Možda nije na odmet pripaziti na pri mogućem susretu s ovom egzotičnom ljubimicom”, stoji u Facebook objavi mjesnog odbora Voćarska-Grad Zagreb.

Riječ je o mačkama kojima su prirodno stanište sušne regije Azije i Afrike. Mogu biti od boje pijeska do ciglasto-crvene boje, što ovisi o staništu u kojem žive.

Duljina tijela im je oko 65 centimetara, a neke mačke dosegnu i do jednog metra. Mužjaci teže između 13 i 18 kilograma dok su ženke nešto manje i lakše.

Baš kao i kod risa s kojim ih povezuju, stražnje noge su dulje od prednjih nogu. To omogućuje ovim mačkama da skaču i do tri metra u visinu.


Komentari