OPREZ! Prevaranti sve domišljatiji!

Pixabay

Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu.

Obično mole za neku pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan. Zato ne otvarajte vrata nepoznatim osobama!

 Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.

Vjerojatno mislite da baš vi možete prepoznati prevaranta i da vas nitko ne može ‘preveslati’. Ipak, razmislite o upozorenjima koje je izdala Policijska uprava zagrebačka.

NA ŠTO TREBATE PRIPAZITI?

Policijska uprava zagrebačka podsjeća svoje građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.

Takve osobe spremne su predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe te na taj način iskorištavaju lakovjernost osobe koju su odlučili nasamariti.

Budite oprezni s ”nepoznatim gostim”, pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi najavili svoj dolazak.Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično).

AKO STE SIGURNI DA JE NA VAŠA VRATA POZVONIO PREVARANT, ZOVITE 192!

Zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi policiji pomogli u njihovom pronalasku.

    Preporuke
  1. Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
  2. Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o     kome je riječ.
 3.  Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom,ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
   4. Zatražite na uvid  dokument sa fotografijom ili  službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite odnosno pogledajte kroz „špijunku“ ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog lanca.
   5.  Ako unatoč Vašem odbijanju , nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.

Također, pokušajte zapamtiti izgled osobe ili ako je moguće zapisati registraciju vozila, marku ili pak boju. Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili potencijalni tragvi koji mogu poslužiti bržem hvatanju počinitelja. Sve sumnjivo što se događa u blizini vašeg doma bez srama prijevite policiji na 192!


Komentari