OPREZ! Iz prodaje se povlači oslić zaražen opasnim parazitom: Simptomi infekcije nimalo ugodni

pixabay

Oslić ulovljen prvog svibnja zbog utvrđene prisutnosti parazita anisakis, povlači se iz prodaje.

“Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane”, objasnili su u priopćenju iz Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Dodaju i kako je oslić, koji je trebao imati rok valjanosti do 12. svibnja, dobavio RZ KOMIŽA (OSLIĆ PARANGAL RZ KOMIŽA), a prehrambeno neprikladne ribe ove ribarske zadruge nabavio je Konzum koji se o tome također oglasio na svojoj službenoj web stranici.

“Molimo kupce da provjere jesu li su kupili navedeni proizvod i vrate ga u najbližu prodavaonicu Konzuma gdje će im biti vraćen novac. Ispričavamo se kupcima na neugodnosti, no u interesu nam je da svi proizvodi koje stavljamo na tržište budu usklađeni s najvišim kriterijima kvalitete i zdravstvene ispravnosti”, poručili su iz Konzuma.

Kako navodi Američki centar za kontrolu bolesti, anisakis se kao ličinka pojavljuje u ribljim proizvodima, a s obzirom da se uništava termičkom obradom nerijetko se zaraze ljudi u područjima gdje je popularno jesti sirovu ribu.

Bolest se ne može prenijeti s čovjeka na čovjeka, a simptomi zaraze su bol i/ili natečenost abdomena, mučnina, povraćanje, proljev, lagana temperatura te krv u stolici. Moguće su i alergijske reakcije poput osipa, a rjeđe i anafilaktički šok.

Iako bolna i neugodna, infekciija se može povući i sama od sebe, ali i potrajati mjesecima, no također može biti i opasna po život te se tada endoskopski odstranjuju larve koje se ukopavaju u želucu i tankom crijevu.

Komentari