Oporba napustila Gradsku Skupštinu: “Nikakva rasprava nema smisla”

Zagreb.info

Oporba je demonstrativno napustila sjednicu zagrebačke Gradske skupštine nakon što su vladajući prihvatili zaključak gradonačelnika Milana Bandića o sklapanju sporazuma o razumijevanju vezanom uz pripreme projekta dogradnje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba na treći stupanj pročišćavanja.

Da pojasnimo, donesena je odluka kako će dogradnju uređaja za pročišćavanje platiti građani grada Zagreba, umjesto koncesionara koji je bio zadužen za taj posao. Time se opterećuje građane za 53,7 milijuna eura koliko će koštati dogradnja. A prema trenutnom ugovoru, koncesionar mora preuzeti tu odgovornost jer tako zahtjeva Europska Unija. Time će vjerojatno računi za vodu porasti.

Oporba smatra kako je tom odlukom napravljena velika šteta prema Gradu te da u takvoj skupštini nikakva rasprava nema smisla. Rekli su kako takva odluka nije u skladu sa zakonom te da će tako biti i kada se donese novi zakon o vodama. Odredbe sadašnjeg ugovora prema kojima je koncesionar dužan obaviti određene radnje stavljaju se izvan snage, čime se izravno ide na ruku koncesionaru, piše N1. 

Zanimljiva je činjenica da je pri sklapanju ugovora o koncesiji prije 20 godina ta klauzula stavljena u ugovor kako bi se dugoročno zaštitili građani Zagreba od sličnih događaja u kojima se koncesionar trebao uskladiti s propisima, ali to treba učiniti o svom trošku jer ostvaruje veliku dobit.

“A mi današnjim sporazumom koji je izglasan u Gradskoj skupštini zapravo ukidamo tu zaštitnu klauzulu i preuzimamo trošak na Grad Zagreb u uvjetima kada se zadužujemo uzduž i poprijeko” rekla je Marijana Sumpoezavisne liste Zagreba.


Komentari