Onkološki pacijenti apelirali na Vladu i Sabor: ‘Već smo izgubili grad veličine Splita! Usvojite Nacionalnu stratergiju protiv raka!’

Pixabay

Onkološki pacijenti apelirali su prema Vladi i Saboru da usvoje Nacionalnu strategiju protiv raka.

“Samo od početka pandemije uzrokovane novim korona virusom, u Hrvatskoj je od raka preminulo do 7000 osoba, a posljedice izvanredne situacije u zdravstvenom sustavu u onkologiji se tek očekuju.

Istovremeno, Hrvatska je nažalost i jedina članica EU koja još nema usvojenu Nacionalnu strategiju protiv raka, dokument koji čekamo već 11 godina, a koji bi na sveobuhvatno i sistematski unaprijedio zdravstvenu skrb i ishode u području onkologije. Period je to u kojemu se izmijenilo čak pet vlada, i u kojemu je izgubljeno vrijeme mjereno u godinama i danima života onkoloških pacijenata – Hrvatska je u tih 11 godina izgubila grad veličine Splita!

Svake godine ostajemo bez grada poput Virovitice, Metkovića ili Samobora.

Želeći pokrenuti pitanje konačnog usvajanja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka (NSOPR 2020.-2030) koji je prošao javnu raspravu i reviziju u relevantnim resorima, te definira sustavnu reformu zdravstvene skrbi u području onkologije, u ime gotovo milijun građana koji boluju ili su bolovali od raka te njihovih bližnjih, udruge pacijenata okupljene oko platforme Onkologija.hr, Udruga Sve za nju i Koalicija udruga u zdravstvu uputili smo pisani apel saborskim zastupnicima i Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu financija RH.

Jedino uz usvojenu strategiju Hrvatska može računati s financiranjem akcijskih planova iz Fondova EU i drugih izvora financiranja”, kazali su.

Više o Nacionalnom strateškom okviru protiv raka 2020. do 2030. možete vidjetna www.hrvatskaprotivraka.hr.

Komentari