Omiljeni antioksidans nenormalno poskupio: Kilogram šparogi šokirao cijenama, a evo gdje treba otići ako ih želite sami nabrati

Foto: Pinterest

Ekonomske nevolje uzrokovane još pandemijom koronavirusa, a u zadnje vrijeme pojačane i aktualnim ratom u Ukrajini doveli su do divljanja cijena u trgovinama.

Uz već poznata poskupljenja onih najpotrebnijih, osnovnih namirnica poput mlijeka ulja i brašna, popraćeni su i poskupljenja svih namirnica.

No, kako piše Dnevno.hr, jedna namirnica posebno iznenađuje svojom skupom cijenom: šparoge.

Dolaskom proljeća, stigla je i sezona ove mediteranske biljke, poznate kao antioksidans i zbog efikasnog pročišćenja organizma. Iako raste u Hrvatskoj, na domaćim tržnicama njene cijene su u rasponu od 200 do 300 kuna po kilogramu.

Mogući uzrok skupocjenosti je suša, ali i cijena energenata zbog koje je poskupila njihova distribucija. No, prevladava li tu suša ili možda prekomjerno naplaćivanje preprodavača trenutno je otvoreno pitanje. Također je otvoreno pitanje kako će na ove skupe cijene reagirati ugostitelji, koji se već dulje vremena u Zagrebu i u državi nalaze u problemima, a koji nerijetko imaju ovu namirnicu u svojoj ponudi.

Umjesto kupnje, berba

Budući da raste u Hrvatskoj, moguće je i otići u berbu šparoga, iako treba imati na umu kako šparoge rastu uz suhozide i kamenjarima prekrivenih šikarom, a koje su omiljeno stanište zmija, poput otrovnih poskoka.

Također, besplatno se može nabbrati samo 20 biljka za osobne potrebe, a ako je cilj berbe komercijalan, Hrvatske šume, tražiti će 20 kuna po kilogramu nabranih šparogi.

 

 

 

Komentari