Okršaj Veljače i Stankovića u studiju: ‘Vi ste bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći, vi ne razumijete’

Screenshot

U emisiji “Nedjeljom u 2”, voditelja i urednika Aleksandra Stankovića, gostovala je glumica i aktivistica Jelena Veljača, koja je posljednjih nekoliko mjeseci aktivna oko svoje inicijative i Fonda #spasime, koja se bori protiv nasilja u obiteljima i nasilja nad ženama. Na početku emisije, Veljača je komentirala kako je zadovoljna održanim prosvjedima.

“Ja sam na neki način simbol, a žene i muškarci su stali iza nas i dali nama kao inicijativi sadržaj koji je izuzetno važan. Nikad nismo htjeli raditi prosvjed za neku neopipljivu stvar. Mi smo prosvjed suorganizirale sa Ženskom sobom”, rekla je.

Jedan je ključni zahtjev poslan s jučerašnjih prosvjeda, a to je da se javno financira ozbiljan sustav pomoći žrtvama seksualnog nasilja.

Veljača napominje kako traže da se naprave nove sigurne kuće za žene diljem Hrvatske. Ističe da je premijer Andrej Plenković obećao da će se to napraviti.

Govorila je i o fondu #Spasime. Voditelj Aleksandar Stanković rekao je da se u javnosti pojavljuju teze da Jelena Veljača sve ovo radi kako bi producirala samu sebe i postala društveno prihvatljiva nakon karijere snimanja sapunica.


“Izuzetno sam ponosna na to što snimam sapunice i što radim na televiziji. #Spasime konkretno pomaže u slučajevima obiteljskog nasilja. Nasilje mora biti prijavljeno. Mnoge su nam se žene javile koje su socijalni slučajevi ili su žrtve obiteljskog nasilja koje još nisu prijavile. Statistike nasilja i obiteljskog i seksualnog zapravo nisu relevantne. Radi se samo o onome što je prijavljeno. Institucije ne šalju poruke građanima i građankama da će ih zaštiti”, rekla je.

“Jako se rijetko o tome govori. Seksualno nasilje nažalost je tabu tema. Stigmatizirano je i žrtve to itekako osjećaju”, dodaje Veljača.

Smatra da u Hrvatskoj ljudi nisu osviješteni u vezi s tim što je seksualno nasilje.

“Naravno, ako te netko lupi toljagom po glavi i odvuče u grmlje, svi će reći da je to silovanje. Ali imamo slučajeve ‘bila je u minici, napila se…’. To sve stavlja žrtvu u poziciju da mi svi sumnjamo je li ona to tražila. Tog diskursa ne bi trebalo biti”, tvrdi Veljača.

Što se tiče slučaja u Zadru, Jelena Veljača je rekla, kako navodi Stanković, da je to “grad slučaj i da je to nasljeđe HDZ-ove vladavine koja je prešutno glorificirala nasilje svih kategorija”.

Komentirala je i izjavu suca Vrhovnog suca Marina Mrčele da je nastala hajka prema sudu u Zadru koja ne doprinosi postupku, ne doprinosi poštovanju žrtve niti omogućuje pretpostavke nevinosti.

“To je nevjerojatno okrutna zamjena teza jednoga suca. Ono što je razvidno jest da je ovaj slučaj otkrio jednu frustraciju i nepovjerenje u pravnu državu. Da sam dio političkog establišmenta, mene bi to zabrinjavalo. To je nakupljena frustracija koja mi govori da se ne osjećamo sigurno”, objašnjava.

Komentirala je i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koju ne smatra dovoljno angažiranom u zaštiti žena i ženskih prava.

Aleksandar Stanković potom je prenio opservaciju nekih na društvenim mrežama koji su rekli da Jelena Veljača jedan dan “pokazuje guzu na Instagramu”, a drugi se bori protiv nasilja nad ženama.

“Tko god se bori protiv nasilja nad ženama, djecom i muškarcima je dobrodošao. Komentirati slike na Instagramu, mislim ta mreža služi da se komentiraju slike, ali ne u emisiji Nedjeljom u 2. Slika u badiću kad je lijepa sviđa se i ženama i muškarcima. Neki naravno nemaju potrebu to dijeli na Instagramu, a neki imaju. Ja imam 45 tisuća pratitelja koji me vjerojatno prate jer sam nekad davno glumila u sapunicama, možda me dio prati zbog ove borbe koja je medijski eksponirana”, odgovorila je Veljača.

Komentirala je Veljača i inicijativu “Me Too”, koja je nastala nakon slučaja poznatog producenta Harveyja Weinsteina.

Stanković ju je pitao zašto je Salma Hayek dopustila da je Weinstein zlostavlja i zašto je o tome šutjela 14 godina.

“To je izjava koja se često čuje kada se govori o seksualnom nasilju. Njega je proživjela Salma Hayek. Vi sekundarno viktimizirate Salmu Hayek. To bi vam rekla svaka stručnjakinja. To nije zdravorazumsko razmišljanje. Vi ste bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći. Vi ne razumijete da muškarci i žene, čak da su na istoj poziciji moći, nisu ravnopravni. To feminizam pokušava već jako dugo reći”, ističe Jelena Veljača.

“Gospodine Stankoviću, možda se bojala za vlastiti život, karijeru, za svoju egzistenciju, za svoj status. Ne znam je li bila američka državljanka. Ali poanta je da žene žrtve silovanja imaju pravo prijaviti ‘abuse’ kada god one to žele”, dodala je.

Stankoviću i dalje nije bilo jasno zbog čega od 2002. nije o tome pričala te je upitao Veljaču bi li ona napravila isto, nadodajući kako on sigurno ne bi da se nađe u ovakvoj situaciji. Veljača pak na ovo pitanje nije dala konkretan odgovor, već je branila Hayek, govorivši kako je spomenuti producent tada bio velika riba u filmskom svijetu, te da je Hayek morala to napraviti bez obzira što je bila uspješna i moćna već tada.

“Čestitam vam na tome što vas je društvo odgojilo da ste tako samouvjereni. Najlakše je pričati o tome za situaciju u kojoj se nikada niste našli”, rekla je Veljača na kraju.

Komentari

loading...