Oko 40 pripadnika tima Civilne zaštite održalo je pokazane vježbe spašavanja građana nakon potresa!

Mup.hr

Kako spasiti građana od posljedica razornog potresa znaju državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite.

Upravo su oni danas na poligonu Vatrogasne škole u Zagrebu demonstrirali vještinu i opremu spašavanja građa nakon potresa.

Kako prenosi HRT Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, istaknuo je kako je Hrvatska u pogledu civilne zaštite u samom europskom vrhu.

Dodao je da je spremnost hrvatskih timova za spašavanje iz voda nedavno je demonstrirana i kroz koordinaciju Civilne zaštite u poplavama u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se vidjela dobra organizacija, stručnost i sinergija lokalne zajednice i nacionalne razine.

Taj će se sustav, najavio je, svakodnevno dodatno izgrađivati jer EU u sljedećem višegodišnjem financijskom proračunu planira za područje sigurnosti utrostručiti sredstva, a za zaštitu i spašavanje planirano je četiri puta više sredstava nego što je to bilo dostupno u aktualnom financijskom okviru.

Oko 40 pripadnika tima za traganje i spašavanje održalo je pokazane vježbe spašavanja preživjelih u ruševinama, što su demonstrirali i na velikoj međunarodnoj vježbe u Portugalu, na kojoj su proteklog tjedna sudjelovali s timovima iz Francuske, Španjolske, Belgije i Njemačke i Portugala.

”Ministarstvo unutarnjih poslova već je pokazalo sposobnost u povlačenju sredstava iz tih fondova vezano uz vatrogasna vozila, a radiokomunikacijski uređaji, nabavljeni na taj način, u sljedećih će mjesec dana biti dostupni našim žurnim službama”, izjavio je ministar.

Komentari