Oko 20 posto građana ima problem s debljinom! Prednjače muškarci, rezultati za djecu poražavajući

Foto: Pixabay

Povodom obilježavanja Hrvatskog dana osviještenosti o debljini održana je 3. konferencija “Hrvatski dan debljine” u organizaciji Grada Zagreba, Udruge za prevenciju prekomjerne težine i Zaklade “Hrvatska kuća srca”.

Istaknuli su da je debljina postala jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Prekomjerna tjelesna masa i debljina prepoznate su kao značajan čimbenik rizika za razvoj pet danas najčešćih nezaraznih kroničnih bolesti, a to su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, neka sijela tumora, kronična opstruktivna bolest pluća te mentalni poremećaji.

Foto: Šareni artikli

U Hrvatskoj je s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom 57,4 posto osoba starijih od 18 godina, od čega prekomjernu tjelesnu masu ima 38,7 % stanovnika, a debljinu 18,7 posto. Prekomjernu tjelesnu masu i debljinu ima više muškaraca nego žena, i to 67,6 posto muškaraca prema 48,2 posto žena. Debljinu ima 20,8 posto muškaraca i 16,8 posto žena.

Prema istraživanju “Europska inicijativa za praćenje debljine u djece, Hrvatska 2015./2016.”, čak 34,9 posto djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, što je poražavajuće s obzirom na to da je 2003. bilo 20,8 posto takve djece.

Dječaci su danas deblji od djevojčica, a najveći je postotak dječaka s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom u jadranskoj regiji, njih 42,2 posto.


Komentari