Oglasili se studenti FKIT-a: ‘Situacija na fakultetu je gora nego što mislite’

U četvrtak 28. rujna portal zagreb.info prvi je pisao o slučaju prof. dr. Svjetlane Krištofor s FKIT-a, na čijem je posljednjem ispitu iz Opće i anorganske kemije palo 65 studenata, a prošle troje. Doznali smo i da je kod predmetne nastavnice dr.sc. Svjetlane Krištafor godišnja prolaznost samo 9% Slučaj su nam potvrdili sami studenti koji su nam poslali i fotografiju rezultata ispita

Nakon objave našeg članka na mail redakcije javilo nam se nekoliko studenata koji su kod profesorice slušali ili slušaju gore navedeni kolegij.

Jedna od studentica bila je vidno uzrujana te s nama podijelila svoje iskustvo koje seže još tamo na prvi dan fakulteta kada vam dekan otvoreno kaže kako vas u jednom redu sada sjedi 20-ak, a kako će drugu dočekati tek njih 8, a do kraja će doći možda 3 ili 4 studenata. Profesorica Krištafor ovu akademsku godinu ni jedno predavanje nije uspjela do kraja odraditi i previše je žurila. Na seminarima zadatke prepisuje iz bilježnice i koliko puta se dogodilo da kad ne gleda u svoju bilježnicu zadatak krivo riješi, a zadaci koji se na seminarima rade su na razini prvog i drugog razreda srednje škole. U ispitu ne znaš odakle da kreneš..”

Osim sporne profesorice navodi kako ni ostatak profesora, pa čak ni službenice u referadi svoj posao ne obavljaju profesionalno. “Kad se ispisujete s fakulteta, ne daju vam sve potrebna dokumente, profesori urlaju na studente kako oni nisu krivi što studenti ne polažu ispite te da će se na drugom fakultetu provesti isto.”

Druga studentica koja se javila istaknula je kako se studenti godinama bore protiv ovog i već je bilo nekoliko pokušaja da slučaj ode u medije. “Situacija je i gora nego što piše na dokaznom materijalu kojeg ste primili, pogledajte samo prolaznost na ostalim rokovima i činjenicu da je kolegicu u 7.mjesecu rušila s 4 ispita, a izlazila je 16.put.”

Još jedan dokaz koji potvrđuje sumnje poslala je studentica, a priložila je rezultate ispita s predmete iz prve godine. “U prvoj godini ga nitko nije položio, a u drugoj od nas 55 upisanih na prvoj godini, otprilike ih je položilo 15. Što znači da od tih 55 upisanih dalje na treću godinu ide 15. Ostali mijenjaju smjer ili se ispisuju.” Zaključuje kako je konkretna situacija na fakultetu – čista tortura.

Podsjetimo se, na zagrebačkom Pravnom fakultetu ispit iz Građanskog prava 2 na zadnjem je roku kod prof. dr. Igora Glihe i prof. dr. Tatjane Josipović prije 6 godina položilo je 8 % studenata, odnosno njih 10 od 122.  Nadalje, na Ekonomskom fakultetu prije tri godine na ispitu iz Upravljačkog računovodstva samo je 6 od 336 studenata položilo taj ispit. Godinu dana kasnije isti fakultet, ista situacija, ali različiti kolegij, točnije Mikroekonomija.

Bolonjski proces u Hrvatskoj nastoji, ili bi barem trebao, studentima osigurati maksimalnu prolaznost. Međutim, upravo ovakvi slučajevi pokazuju da je krajnje vrijeme da nadležni preispitaju Bolonjski proces i kvalitetu hrvatskog obrazovnog sustava, fakulteta i pojedinih kolegija.

Upit smo poslali profesorici Svjetlani Krištofor, voditelju fakulteta, dekanu i studentskoj pravobraniteljici, ministrici, ali njihov odgovor do zaključenja članka nije stigao.

>>> Profesorica rekorderka Sveučilišta u Zagrebu: na ispitnom roku ‘srušila’ 65 studenata!


Komentari