OGLASILA SE PRAVOBRANITELJICA: Žalosno je da predsjednik ne zna ime osobe koja je na čelu neovisne institucije već devet godina!

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zoran Milanović u središtu je pozornosti proteklih dana. Podsjetimo, sve je započelo prije tri dana kada su Dalija Orešković i Marijana Puljak izvele performans postavljanjem ploče s natpisom “URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE” ispred opskurnog Kluba u Slovenskoj u koji su zalazila brojna poznata imena, od političara na istaknutim pozicijama do novinara.

I dok se pitamo ne bi li zbog ovog skandala trebala pasti cijela Vlada, a mnogi zazivaju nove izbore, kako one parlamentarne tako i one predsjedničke, vrh političke elite javnost zabavlja sramotnim prepucavanjima.

Iako kritike, posebno na Milanovića ne jenjavaju, on kao da mu nije bilo dovoljno jučer ponovo “zabavlja” javnost na komemoraciji u povodu obilježavanja 78. obljetnice talijansko-četničkih zločina u zaleđu Omiša.

“Kad sam rekao narikača, a ne alapača, i kad sam rekao samodopadna, onda taj pridjev daje dovoljan kontekst, nema muškarca koji se bavi naricanjem”, započeo je Milanović.  Nastavio je kako su narikače neiskrene te da to rade jer se od njih to i očekuje.

“Drago mi je da se javila pravobraniteljica, Kako se ono zove? Ne znate? Eto. Izabrana je krajem studenoga 2011,. nekoliko tjedana nakon što sam ja postao premijer”, nadovezujući se kako je osam godina radila taj posao, a nitko ne zna kako se ona zove.

“U prosincu 2019, dobila je još osam godina mandata o vašem trošku. Opet nekako po izborima. Njezin je posao da reagira u ovakvim situacijama, Želiš da te se tretira kao Amazonku?”, ističući da nikog nije uvrijedio govori Milanović. Nastavio je u tonu kako “ne želi ljude koji na hrvački meč dolaze s nožem”.

Na Milanovićeve izjave sada je reagirala i pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

“Žalosno da osoba koja je bila premijer, saborski zastupnik te sada predsjednik ne zna ime osobe koja je na čelu neovisne institucije posvećene zaštiti od diskriminacije i promociji ustavnog načela ravnopravnosti spolova već devet godina.”

Rekla je da to znači samo jedno i to da “Milanoviću pitanja diskriminacije, ljudskih prava, nasilja u obitelji, seksualnih uznemiravanja te svih društvenih problema koji proizlaze iz neravnopravnosti žena i muškaraca nisu bila u fokusu interesa”.

Komentari