Oduvijek ste sanjali o životu u dvorcu? Ovi komadići povijesti u Zagrebu i okolici su na prodaju, i to za zanimljive iznose

Foto: Wikimedia Commons

Nije neobično da se kurioziteti nađu među stranicama oglasa za prodaju, kupnju i iznajmljivanje. Pa danas se manje-više sve može kupiti na internetu, stoga nas ne bi trebalo čuditi što stranice internetskih oglasnika krase i dvorci koji su na prodaju.

Isto tako, nije neobično niti da se ti dvorci prodaju, jer većina je svoje prave vlasnike izgubila u prošlim vremenima, a međuvlasničke odnose dodatno su zakomplicirale nacionalizacije i privatizacije nakon ratova na ovim područjima. Stoga, bez državne brige dvorci, zamci, utvrde i kule, ostaju prepušteni utjecajima vremenski prilika, proteku vremena, ali i ljudskoj brizi.

No, brinuti o dvorcu nije niti približno isto kao brinuti o prosječnoj kući ili stanu, pa u nedostatku vremena, financija ili nečega trećega vrijedni komadi arhitektonske povijesti nezasluženo pronalaze svoj put i do oglasnika.

Samo u Zagorju postoji oko 60 dvoraca, a više od trećine je u jako lošem stanju, dok u Zagrebu postoji tek nekoliko nekretnina koje bi se mogle smatrati dvorcem, odnosno nešto što je nekoć bio dvorac. To su dvorac Brezovica, utvrda Medvedgrad i ostatci Susedgrada, Kulmerovi dvori. Što se okolice i županije pak tiče, dvoraca ima daleko više, a  tu su dvorac Kerestinec, koji je u povlaštenom najmu Rimac Automobila zajedno s pripadajućom okolicom, dvorac Oršić, kurija Drašković,  Dvorac Erdödy, Okić grad, Ladauč i primjerice Novi dvori u Zaprešiću.

Turistička zajednica Sveta Nedelja

No, da se vratimo na početak – jeste li ikada razmišljali o životu u dvorcu, sanjali da ćete kao nekada srednjovjekovne dame i vitezovi šetati prostranim dvoranama gledajući kroz okno vašeg zamka u prostranu dolinu. Ako jeste, onda vaše želje nisu toliko daleko od stvarnosti jer ponuda dvorca na internetskom oglasniku Njuškalo – nije loša.

Dvorac na prodaju

Tako se u Samoboru, u Rakovici, prodaje dvorac od 250 metara kvadratnih za nemalih devet milijuna kuna. Riječ je o građevini iz 18. stoljeća, navodi privatni prodavatelj, a uz stambeni dio prodaje se, okućnica i popratne gospodarske zgrade.

Foto: Njuškalo

Također, u Zagrebu, na Bukovcu, na prodaju je višekatnica od 730 metara kvadratnih, za skoro četiri milijuna kuna, odnosno 500 tisuća eura. Riječ je o, navodi privatni prodavatelj, dvorcu iz 1882. godine, s pomoćnim objektom od skoro 100 m2.

Foto: Njuškalo

Na 50 kilometara od Zagreba na prodaju je dvorac Bela I, koji je dio spomeničkog kompleks Bela izgrađen 1605. godine, čiji je posljednji vlasnik bio Metel Ožegović, istaknuti član Hrvatskog narodnog preporoda. Riječ je o dvorcu površine preko 800 m2, a uz dvorac dolazi i dodatni gospodarski objekt, a ukupno imanje veliko je preko 32 tisuće metara kvadratnih.

Foto: Njuškalo

Uvjerljivo najskuplji dvorac u ponudi Njuškala je Mali Tabor u Zagorju koji se prodaje za skoro četiri i pol milijuna kuna, odnosno 570 tisuća eura. Kako navodi Dnevnik.hr, privatni vlasnik ga je nekoliko puta pokušao prodati Turcima, Amerikancima, Talijanima i Arapima, no prodaja je svaki put propala.

Foto: Njuškalo

Dvaput ga je pokušala otkupiti i općina Hum na Sutli i obnoviti novcem iz europskih fondova, ali su oba pokušaja propala, navodi Dnevnik.hr, a niti jedan dio dvorca odavno nije u funkciji te je dvorac u jako lošem stanju. Stoga, novi kupac u njega će morati uložiti barem onoliko koliko je i platio.

Komentari