ODBAČENA TUŽBA ODVJETNIKA PROTIV BANDIĆA: ‘Sud ne sudi po principu ‘što bi bilo kad bi bilo”

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nepravomoćna presuda Trgovačkog suda u Zagrebu donesena je u korist Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga i gradonačelnika Milana Bandića u sporu koji su protiv njih pokrenuli Odvjetničko društvo Dragičević i partneri.

Sud je u obrazloženju presude naveo kako tužbeni zahtjev nije osnovan navodeći, između ostaloga, da potpisanim ugovorom nije bila propisana obveza davanja predmeta u rad već “povjeravanje zastupanja interesa nalogodavca” što zapravo ne predstavlja obvezu nalogodavca na davanje predmeta u rad ”nego dužnost tužitelja ukoliko do zastupanja dođe”.

”Sud ne sudi po principu ‘što bi bilo kad bi bilo’, pa tužitelj ni ne može znati bi li većim prilivom predmeta ostvario dohodak kao onaj iz 2016.”, ističe se u presudi.

Podsjetimo, zagrebački odvjetnici su ih tužili zbog nedodjeljivanja niti jednog predmeta u ugovorenom pravnom zastupanju Zagrebačkog holdinga te su tražili naknadu štete u iznosu od 70 tisuća kuna.

“Zagrebački holding nije pravedno niti pravilno dodjeljivao predmete”, stoji u tužbi.

Nadalje stoji da “izvještaj zagrebačkih gradskih službi pokazuje sveopći nesrazmjer u dodjeli predmeta, pa je tako vidljivo da je za navedene poslovnice odvjetničko društvo Hanžeković i partneri preuzelo u zastupanje 173.552 predmeta, dok su ostali odvjetnici s kojima je sklopljen ugovor o zastupanju identičnog sadržaja preuzeli znatno manji broj predmeta, ako su uopće preuzeli i jedan”.

Obrana se pozivala na činjenicu da nema niti jedne odredbe koja bi obvezivala Zagrebački holding i Grad Zagreb ”na davanje točno određenog broja spisa koji bi eventualno bili raspoređeni u rad tužitelju”.

Sudska odluka u ovom sporu pokrenuta je nakon nedavne odluke Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa koje je kaznilo gradonačelnika Milana Bandića s 30 tisuća kuna zbog sklapanja ugovora s odvjetničkim uredom Marijana Hanžekovića koji mu je platio jamstvo za izlazak na slobodu od 15 milijuna kuna.

Odvjetničko društvo Dragičević i partneri uložit će žalbu jer im daje osnova za daljnje postupanje ”obzirom da  su im bili odbijeni ključni dokazni prijedlozi, uključivši i saslušanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića”.

Komentari