OD PONOĆI VELIKA PROMJENA U ZRAČNIM LUKAMA: Aerodromi ulaze u šengenski režim, evo što to znači

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zračne luke u Hrvatskoj u ponoć ulaze u šengenski režim s početkom ljetnim redom letenja. To znači da putnici unutar Europske unije više neće morati čekati na graničnu kontrolu, sve će ići brže i protočnije.

Osim porasta prometa, zajedničko svim zračnim lukama jest da ne očekuju probleme u primjeni šengenskih pravila u zračnom prometu te da zbog ulaska u Schengen ne planiraju dodatno zapošljavanje jer ono ovisi o planiranom prometu i broju operacija zrakoplova.

“Time smo u situaciji da su praktički svi letovi u Hrvatsku iz zemalja šengenskog prostora, odnosno iz Hrvatske u zemlje šengenskog prostora –  tretirani kao domaći letovi, bez ikakvih kontrola. Kada je riječ o dokumentima, očekujemo da će i Schengen i europodručje u kontekstu priprema za novu turističku sezonu biti dodana vrijednost”, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Što se mijenja u zračnim lukama?

Zagrebačka zračna luka dr. Franjo Tuđman, kao najveća u Hrvatskoj, za ulazak u Schengen povećala je čekaonice putnika u domaćem odlasku. pripremaju ću se tako za buduće šengenske odlaske.

Također, šaltere za kontrolu putovnica u odlasku s trećeg će kata terminala premjestiti na drugi, a u međunarodnom dolasku postavit će više kioska za predregistraciju putnika iz zemalja izvan Schengena. Osim toga će zbog preraspodjele izlaza za zrakoplove prilagoditi će i sustav za upućivanje putnika i oznaka unutar terminala, prenosi HRT.


Komentari